V korak z mladimi.

TikTok: da ali ne?

Izkušnje salezijanca s Portugalske

Portugalski salezijanec pripoveduje: »Konec leta 2018 sem si naložil aplikacijo, ki je bila tedaj med mlajšimi (od 10 do 14 let) prava senzacija. Te otroke in mlajše sem poučeval verouk, zato sem postal pozoren in radoveden ter tako odkril svet TikToka. Takoj sem pomislil: ‘Glej, kako dobro družbeno omrežje za mlajše, kjer lahko raziskujejo svojo ustvarjalnost z novimi idejami ter delijo glasbo in ples brez posebnih komercialnih namenov!’«

Vendar so v to družbeno omrežje, kamor se zatekajo mlajši, da bi »zbežali« pred pogledi staršev in odraslih, hitro vdrle vse generacije. Že televizijske reklame vedno pogosteje omenjajo to aplikacijo. Če je aplikacija v začetku služila za delitev plesa mlajših, so se hitro začeli pojavljati kratke filmske scene in skeči. Odrasli so prišli na TikTok z različnimi temami, vedno bolj pa ga preplavljajo reklame.

Je torej to še aplikacija, ki jo lahko uporabljamo z mlajšimi mladimi? Mislim da, saj še vedno lahko odkrivamo nove teme in značilnosti. Zaradi epidemije je ta aplikacija pritegnila mnoge družine in spodbudila dobro mero poenotenosti med straši in otroci pri ustvarjanju vsebin in izmenjavi iger.

Na tem omrežju je navzočih vedno več ustanov, kar mi zastavlja vprašanje: »Bi salezijanci morali biti v tej mreži?«

Seveda! Prihodnost na družbenih omrežjih je vedno negotova, včasih sam način daje prednost enemu omrežju pred drugim. TikTok je zasnovan za večjo stopnjo ustvarjalnosti, pri kateri je potrebno več dela kot samo naložiti fotografije ali video. Potrebno si je zamisliti komunikacijski načrt, da lahko nato pravočasno pripravimo vsebino za aplikacijo.

TikTok daje dobro možnost, da mladim prepustimo pobude, sami pa usklajujemo vsebine z enim ali več mladimi iz naših salezijanskih navzočnosti in s tem motiviramo delitev salezijanskih vsebin. Orodje je res namenjano mladim, a ga lahko koristno uporabimo tudi na družinski ravni z motiviranjem za spoznavanje majhnih izzivov.

Morda je božični čas, ki je pred vrati, pravi čas, da se podamo na to omrežje in ustvarimo kakšno božično vsebino, sploh v teh časih, ko bomo morali zaradi ukrepov proti pandemiji večino časa preživeti doma in v družinskem krogu.

Vir: Salesianos Portugal, povzeto po ANS

P.S. V Hiši Dobrega pastirja na Rakovniku so pogumo “ugriznili” v tiktokovo družbeno omrežje.

https://www.tiktok.com/@donboskoslo

Morda vas zanima tudi