V korak z mladimi.

Nagrada Ustanove »Stephanus«

Salezijanec Tom Uzhunnalil, indijski misijonar, ki so ga milice marca 2019 v Jemnu ugrabile in zaprle za 18 mesecev, je 15. septembra 2019 na sedežu ustanove v Frankfurtu prejel nagrado »Stephanus Foundation« za preganjane kristjane v svetu.

Kljub vsemu preživetemu na svojih javnih srečanjih vedno izraža mir in vedrino ter priporoča dialog in srečanje. Pričuje »vrednoto molitve v težavah« in »pomembnost boja za preganjane«, so obrazložili organizatorji.

Ustanova Stephanus za preganjane kristjane nosi ime po diakonu prve krščanske Cerkve in prvem mučencu, ki so ga zaradi vere v Kristusa kamenjali. Po svojih pravilih ustanova na različne načine pomaga preganjanim kristjanom v njihovih potrebah in prijavlja primere nasilja nad versko svobodo.

Ob podelitvi je 61-letni salezijanski duhovnik osebno opisal izkušnjo misijonskega življenja v Jemnu, ki ga je ustanovil njegov stric Mathew Uzhunnalil, in nadaljeval s spomini na bivanje z ugrabitelji. Od teh dogodkov je minilo dobri dve leti.

V tamkajšnji krščanski skupnosti še živi spomin na napad na dom starejših sester matere Terezije, misijonark ljubezni, 4. marca 2016. V napadu so ubili 4 sestre in 12 drugih oseb, uslužbence in prebivalce doma. Tedaj so tudi ugrabili Toma, ki so ga po mesecih ujetništva končno osvobodili 12. septembra 2017.

Med nagrajenci zadnjih let so tudi nekatere znane cerkvene osebe: kardinal Louis Raphael Sako, kaldejsko-katoliški patriarh; salezijanski kardinal Joseph Zen, upokojeni škof v Hong Kongu in p. Samir Khalil Samir, egiptovski jezuit, velik poznavalec islama in arabskega sveta.

Vir: AsiaNews, foto: Ustanova Stephanus