V korak z mladimi.

Sodobni mučenci

Sodobni mučenci

V obdobju od novembra 2016 do oktobra 2017 je bilo več kot 3.000 kristjanov ubitih prav zaradi njihove vere. Ta številka predstavlja uboje, za katere obstajajo trdni dokazi, in je podcenjena številka glede na dejansko število. Skoraj 16.000 cerkva in krščanskih struktur je bilo porušenih ali uničenih. Več ko 500 milijonov kristjanov po svetu ne sme javno izpovedovati svoje vere, da ne govorimo o krvavih dejanjih, ki jih doživljajo: zlorabe, mučenje, uboji, zapori.

Na seznamu držav, ki kršijo temeljne pravice, med katerimi je tudi pravica do bogočastja, sta na prvem mestu Severna Koreja in Afganistan. Pridružujejo se jima Somalija, Pakistan, Sudan, Eritreja, Libija, Irak, Iran, Jemen. A seznam se, žal, ne zaustavi tu.

Pogumni

»Mučenec iz ljubezni« je tisti, ki samega sebe žrtvuje, da reši nedolžnega človeka.

»Mučenec za svobodo« je tisti, ki svoje življenje daruje v vojni proti zatiralskemu režimu. Te vrste mučenec odgovarja z enakim orožjem kot zatiralec: z nasiljem proti nasilju.

»Mučenec religiozne ideologije« je žrtve indoktrinacije, ki v imenu določenega »verovanja« ustvarja bolan in nasilen razum. Ljudi spreminja v kamikaze ali samomorilske napadalce. Takšni gredo v smrt na pobudo karizmatičnih voditeljev, ki pridigajo maščevanje in ‚sveto vojno‘, da s tem utrjujejo svojo moč ali da se maščujejo za napade svojih sovražnikov, in pri tem ne gledajo na svoje žrtve, ki jih imajo vedno za krivce in jih ni škoda žrtvovati.

»Krščanski mučenec« pa je tisti, ki sprejme smrt v imenu ljubezni do Kristusa. Ne boji se smrti, ker ve, da jo je Kristus že premagal in s tem ponesel svojo luč v sam predpekel. Evangelist Janez pravi: »Bog je luč in v njem ni nobene teme« (1 Jn, 1,5).
Krščanski mučenec je pričevalec življenja, ki premaga smrt, je pričevalec ljubezni, ki se zoperstavlja sovraštvu. Kakor je smrt nasilna v jemanju, tako je ljubezen močna v odreševanju, kakor nakazuje Visoka pesem: »Močna kakor smrt je ljubezen« (Vp 8,6).
In prav zato, ker je pričevalec ljubezni, je kristjan lahka tarča, saj pretresa vest. Če ga sprejmejo, žanje pozitiven odziv, spreobrnjenje. Če ga odklonijo, trpi preganjanje, smrt in ravnodušnost.

Vir: Tom Uzhunnalil, Preživel po čudežu, Salve, Ljubljana 2019