V korak z mladimi.

Trajno znamenje na predanost in ljubezen do don Boska

Vrhovni predstojnik salezijancev, kardinal Ángel Fernández Artime, je blagoslovil nov don Boskov kip

Rakovnik je središče salezijancev in salezijanske družine. Sem so prišli prvi salezijanci, od tod se je širilo salezijansko delo ne samo po Sloveniji, ampak tudi v druge bližnje dežele. Tu je zraslo svetišče Marije Pomočnice, od koder so odhajali v svet številni slovenski salezijanski misijonarji.

Rakovnik je v zadnjih 30-ih letih doživel veliko notranjo in zunanjo preobrazbo. Je kraj številnih vzgojnih in pastoralnih pobud. Po vrnitvi odvzetih prostorov v letih po osamosvojitvi se je stano prenavljal. Prenovljene so skoraj vse zgradbe. Nazadnje je prenovo doživel trg pred cerkvijo, ki sedaj poudarja pomen in veličino Marijinega svetišča. Poseben pomen s poudarkom na salezijanski karizmi dobiva z novim, izvirnim in umetniškim večplastnim kipom sv. Janeza Boska.

Ob koncu slovesnosti ob 100. obletnici posvetitve cerkve Marije Pomočnice, ki je potekala v soboto, 25. maja 2024, ga je blagoslovil vrhovni predstojnik salezijancev, kardinal Ángel Fernández Artime.

Nekdanji inšpektor in pobudnik tega projekta Marko Košnik je dejal: »V letu, ko obhajamo stoto obletnico svetišča Marije Pomočnice, postavljamo kip sv. Janeza Boska kot znamenje hvaležnosti očetu in učitelju mladine za živost salezijanske karizme na Slovenskem. Je tudi znamenje predanosti in priprošnje, da bi don Boskova karizma tudi v prihodnje bogatila Cerkev in družbo na Slovenskem. Kot inšpektor sem pred dvema letoma, ob stoti obletnici ustanovitve inšpektorije (18. 11. 2022) pozval vse skupnosti k zbiranju sredstev za bronasti kip. Izbrali smo kiparja Eda Dolinarja, ki je najprej izdelal vzorec kipa. Ko je bil vzorec potrjen in sprejet, je kipar začel z izdelavo kipa in kalupov za livarja Romana Kamška. Kip je visok 2,8 m. Spremljata ga fant in dekle ter pes Sivec. Tudi žoga ne manjka.«

Bronasti kip, ki upodablja sv. Janeza Boska, je edinstven in prvi tak izdelek izpod rok slovenskega umetnika. Gre za trajen spomin in znamenje, ki kaže na zavzetost, predanost in ljubezen do don Boska ter salezijansko karizmo na Slovenskem.

»Salezijancem, članom salezijanske družine in drugim dobrotnikom za vsak dar izrekamo besedo zahvale in obljubo spomina na priprošnjo Marije Pomočnice,« še dodajajo salezijanski predstojniki.

Foto: Patricija Belak

Morda vas zanima tudi