V korak z mladimi.

Tretji seminar za promocijo postopkov za kanonizacijo in beatifikacijo v salezijanski družini

Od srede, 6. septembra do nedelje, 10. septembra 2023 poteka tretji seminar za promocijo postopkov za kanonizacijo in beatifikacijo v salezijanski družini. Na pobudo vrhovne postulature salezijanske družine, ki jo vodi salezijanec Pierluigi Cameroni, se je zbralo več kot 80 udeležencev iz približno petnajstih držav in predstavljajo prav toliko skupin salezijanske družine. Iz slovenske salezijanske inšpektorije se seminarja udeležujeta dr. Alojzij Slavko Snoj in dr. Franc Maršič. V nekaterih pomembnih trenutkih bo navzoč tudi vrhovni predstojnik salezijancev ter oče in središče edinosti salezijanske družine, Ángel Fernández Artime.

Po seminarjih v letu 2016 in 2018 ima tretje tako srečanje različne cilje: neposredno posredovati udeležencem – v veliki meri in v različnih vlogah že vključenih v skrb za postopke raziskovanja svetosti – večjo zavest in usposobljenost v tej službi, ki je pristna služba v Cerkvi in ​​karizmatični don Boskovi družini don; posredno obnavljanje in širjenje pozornosti do svetosti v vseh njenih oblikah in v konkretnih ljudeh, v katerih se kaže, kot pričevanje o dobroti Očeta, ki je dal, da je v njih zasijalo delo odrešenja; konkretna možnost živeti po evangeliju, pustiti se navdihovati pričevanju svetnikov; globoka izkušnja edinosti Cerkve, romarske na zemlji in zmagoslavne ob Kristusu v nebesih.

Artikuliran in gost seminarski program zajema številne razsežnosti. Po uvodni sveti maši in uvodnih pozdravov vrhovnega predstojnika in vrhovne matere sester hčera Marije Pomočnice bo potekala okrogla miza, ki se bo kot študij primerov osredotočila na izkušnje postopkov častitljivega Frančiška Convertinija SDB; častitljive s. Tereze Valsé Pantellini FMA; častitljivega Andreja Beltramija SDB in Božjega služabnika Andreja Majcna SDB.

Bogoslužje, velik učitelj krščanskega življenja, ki uči pravo pot prave molitve k svetnikom in torej tudi pravi pomen njihove priprošnje, bo v središču predavanja s. Elene Massimi FMA, ki bo predstavila salezijanski misal in lekcionar v redakcijskih merilih in v liturgično-pastoralni rabi.

Postopke razločevanja, zbiranja pričevanj in dokumentov, pozornost do slovesa svetosti in znamenj, ki spremljajo vsako poizvedbo, bo predstavila s. Francesca Caggiano FMA na delovnem predavanju, ki bo vključevalo tudi ogled salezijanskih krajev, skupinsko delo obisk Don Boskove hiše – še posebej tematskega prostora likov svetosti salezijanske družine.

V petek bo osrednja pozornost namenjena temeljnemu elementu prepoznavanja svetosti, čudežu. Pater Sergio La Pegna iz vatikanskega dikasterija za zadeve svetnikov bo ponazoril znanstvene in teološke elemente, potrebne za preverjanje domnevnega čudeža. Sledila bo predstavitev izkušenj, ki so del čudežev ali domnevnih čudeževsv. Artemija Zattija SDB; častitljive Camille Costa de Beauregard; blažene Magdalene Morano FMA; blažene Marije Carole Cecchin in blažene s. Marije Troncatti FMA.

Sklicevanje na duhovni in Božji element, ki deluje v ozadju vsakega čudeža, bo predstavila dr. Lodovica Maria Zanet, sodelavka salezijanske postulature, s predavanjem o svetosti kot »delu Svetega Duha«.

V soboto se bodo udeleženci soočili z živo navzočnostjo prvih osebnosti svetosti salezijanske družine na romanju na Colle don Bosco in v Capriglio ter s poglobljeno študijo v luči teme Vezila za leto 2023, o laični razsežnosti salezijanske svetosti, po zaslugi likov Božjih služabnikov Akasha Bashirja in Vere Grite ter mučencev Simãa Borora in Alexandra Planasa.

Zadnji dan bo duhovni vrhunec v sveti evharistiji, ki jo bo vodil vrhovni predstojnik. Sledil bo poseben prikaz lika Božjega služabnika Alojzija Bolle SDB ter povzetek celotnega seminarja s sklepno besedo, ki jo bosta podala vrhovni postulator Pierluigi Cameroni in vrhovni predstojnik Á. F. Artime.

ANS

Morda vas zanima tudi