V korak z mladimi.

Tri štole, tri čudovite zgodbe in srce, ki ne pozabi

Pismo vrhovnega predstojnika, julij-avgust 2019

Dragi don Boskovi bralci, z veseljem se vsak mesec obračam k vam po mediju, ki ga je z vso ljubeznijo ustanovil don Bosko. Preko revije je želel razširiti vse dobro, ki se je dogajalo v salezijanskih hišah in v salezijanskih misijonih. In kot je navadno počel osebno, je z neizmernim zaupanjem podajal roko vsem, ki jih je srečeval, v upanju, da mu bodo pomagali uresničevati njegovo poslanstvo med mladimi in najrevnejšimi družinami po vsem svetu.

Z vami želim deliti tri čudovite zgodbe, ki sem jih doživel med obiski salezijancev po svetu. V glavni vlogi pa nastpa štola.

Štola je del liturgičnega oblačila duhovnika ali diakona. Je tisti del tkanine v liturgični barvi dneva, ki si jo duhovnik nadane za vrat in pade čez njegove prsi. Je znamenje dostojanstva in posvetitve duhovnika in spominja na sladek jarem našega Gospoda, ga obvezuje duhovniške drže in na neki način simbolizira ovce, ki jih dobri pastir nosi na ramenih.

V preteklih mesecih so mi podarili tri štole, ki imajo zame poseben pomen.

Štola neznane žene

Prvo štolo so mi podarili ob slovesnostih Marije Pomočnice v Valdoccu 24. maja. Je ročno izdelana iz zlatih niti, za katero je bilo porabljenih na destine ur dela. Vdana častilka Marije Pomočnice in Janeza Boska je želela, da si jo nadanem pri obhajanju evharistije in procesiji Marije Pomočnice. Narejena je bila z žrtvijo in preprostostjo, v velikodušnosti in ljubezni do Marije. Z njo sem obhajal sveto mašo in molil med procesijo. Molitve sem daroval za tisoče in tisoče navzočih ter za tisto gospo (ki je ne poznam, saj sem štolo prejel anonimno), katere srce izžareva ljubezen do Pomočnice in vero v Gospoda.

Štola mladih med bombami

Drugo štolo sem dobil nekega popoldneva v Damasku, v Siriji, ko je bilo na stotine otrok in mladih zbranih v tamkajšnjem oratoriju. Tistega dne smo obhajali sveto evharistijo z več kot sto mladimi animatorji. Goreče smo prosili za mir in ob koncu maše bi morali spustiti belo golobico, da bi vsem oznanili mir, a nedaleč stran so se oglasile nasilne granate.

In tistega popoldneva so mi ti čudoviti animatorji globokih pogledov in življenjske vere podarili prisrčno štolo z arabskim napisom: »Spomni se nas vsakič, ko boš obhajal evharistijo.«

Štola mladih zapornikov

Tretjo štolo sem prejel pred mesecem dni ob obisku Mata Grossa v Braziliji. Ob koncu nekega srečanja z mladimi mi je vzgojitelj podaril štolo. Na notranji strani so podpisi 56 fantov iz tamkajšnje salezijanske ustanove. Ti fantje nimajo običajnih življenjskih zgodb. Obsojeni so namreč na nekaj podobnega, kar se je včasih imenovalo zapor za mladoletne. Prikrajšani so za svobodo zaradi svojih prestopkov in so po obsodbi pristali v naši ustanovi.

Ti fantje niso smeli priti na srečanje, a so mi poslali štolo s svojimi imeni in s prošnjo, naj jih ne pozabim. Tudi oni so obljubili, da se me bodo spomnili. Lahko vam zagotovim, da se jih vsak dan spomnim pri sveti maši.

Verujem

Trdno verjamem v harmonijo in občestvo src. Trdno verjamem v molitev, še posebno v molitev drug za drugega. Je resnični izraz ljubezni za drugega, za znane in neznane ljudi, ki pridejo prebivat v naša srca v trenutku, ko se jih spomnimo. V teh letih vedno jasneje razumem razlog vztrajanja papeža Frančiška, ko prosi molitve zase.

Zato sem vam posredoval pričevanje o pomembnostih teh štol. V svoj in vaš spomin želim vtisniti neizmerno vrednost vsakega človeškega srečanja, kratkega ali trajnega, globokega ali trenutnega. Vsako srečanje pušča v naši duši poseben vonj. Vsako srečanje moramo doživeti na poseben način. Tako se naše življenje bogati.

Ljudje smo kot strune kitare. Čeprav je vsaka uglašena na svoj ton, lahko skupaj zaigrajo nepozabne harmonije.

Spomiti želim, kako uspe vera ganiti srca in voljo. To opažam ob svoji potovanjih po svetu. Vedno bolj razumevam, kar je don Bosko pisal fantom v Valdocco, ko je bil daleč od njih. Imenoval jih je »kradljivci«. Da, tako jih je imenoval: »Vsi ste kradljivci …«, nato pa je dodal: »ker ste mi ukradli srce.«

Lepo je čutiti, da se lahko srce ukrade na tako ljubeč način, v iskanju dobrobiti ljudi.

Vse vas blagoslavljam in obljubim, da ko si bom naslednjič nadel eno izmed treh štol, se bom spomnil tudi vseh vas, ki z mano delite njihov globok pomen.

Ángel Fernández Artime, vrhovni predstojnik

Morda vas zanima tudi