V korak z mladimi.

Tridnevnica k sv. Artemiju Zattiju

Pred dobrim letom se je salezijanska družina razveselila novega svetnika, salezijanca brata Artemija Zattija iz Argentine. »Salezijanski brat Artemij Zatti je bil živ primer hvaležnosti.« S temi besedami, izrečenimi med homilijo svete maše, 9. oktobra 2022, je papež Frančišek na trgu sv. Petra v Vatikanu vernikom na dan, ko je pred vesoljno Cerkvijo razglasil njegovo svetost, predstavil zgled »svetega bolničarja« in »sorodnika vseh ubogih«.

Njegov bogoslužni spomin in god od letos tudi v Sloveniji obhajamo 13. novembra, zato so bratje salezijanci pripravili nekatere dogodke v njegov spomin, med drugim tudi molitveno tridnevnico.

Prvi namen tridnevnice je prebuditi spomin, da smo pred letom dni v »mozaiku naših svetih in blaženih« dobili novega priprošnjika in zavetnika salezijancev bratov.

Drugi namen je poglobiti, še bolje spoznati lik Artemija Zattija in začeti odkrivati njegovo svetost življenja ter jo preslikati v današnji čas.

Tretji namen pa je ovrednotiti in pričevati za lik salezijanca brata. »Našo Družbo sestavljajo kleriki in laiki, ki v bratskem dopolnjevanju živijo isti poklic, ki je zajet v don Boskovem geslu: Daj mi duše, drugo vzemi.« Tega poklica, o katerem govorijo salezijanske Konstitucije, se je zavedal tudi sv. Artemij Zatti z mislijo, ki jo je dejal nekemu sobratu: »Bogu lahko služimo kot duhovniki ali kot bratje. V Božjih očeh je ena stvar vredna toliko kot druga, da jo le živimo kot poklic in z ljubeznijo.«

Svetost Artemija Zattija naj doseže naše poklicne poti, ki so včasih utrujene in težaške, z rušilno močjo »veroval sem«, ki nikoli ni izostala: navzočnost vere, ki je stalnica skozi vse življenje in ga dela prepričljivega. Njegova vera je bila nenehno povezana z Bogom.

Zattijev »obljubil sem« sledi njegovemu »veroval sem«, vendar oblikuje tudi njegovo radikalnost ter človeško in krščansko kakovost. Artemij veruje, ker obljublja, in ne le obljublja, ker veruje: v njem vidimo uresničeno pravilo vere.

V Zattijevem »ozdravel sem« ni le milost, ampak tudi šola, oboje pa je oblikovano z Božjim prstom v dobro njegovih bratov in sester. Artemij, rešen bolezni, je vse življenje služil bolnikom, potem ko je prestal pravo zdravljenje, ki ga je naredilo za pravega zdravnika oseb, nad katerimi se je sklanjal.

(Pdf) Tridnevnica_k_svetemu_Artemiju_Zattiju_2023

Film Zatti, naš brat

Animacija Zgodba Artemija Zattija

 

Artemij Zatti je svetnik!

Morda vas zanima tudi