V korak z mladimi.

Umrl nekdanji pokrajinski svetovalec Štefan Turanský

Slovaški salezijanci z bolečino sporočajo novico, da je v starosti 64 let nepričakovano umrl salezijanski duhovnik Štefan Turanský, nekdanji salezijanski inšpektor slovaške inšpektorije in nekdanji član vrhovnega sveta salezijanske družbe.

V Cerkvi in salezijanski družbi je preživel 44 let redovniškega in 35 let duhovniškega življenja. Od 2005 do 2008 je bil salezijanski inšpektor na Slovaškem, marca 2008 je bil na 26. vrhovnem zboru salezijanske družbe izvoljen za pokrajinskega svetovalca za srednjo in severno Evropo, kamor je spadala tudi slovenska salezijanska inšpektorija. Na tem mestu je ostal do leta 2010, ko ga je zaradi zdravstvenih težav vrhovni predstojnik razrešil te službe.

Dr. Štefan Turanský se je rodil v slovaški družini v Selendži v Vojvodini 11. septembra 1956. Po končani gimnaziji na slovaškem inštitutu sv. Cirila in Metoda v Rimu se je leta 1975 pridružil salezijancem in 11. septembra 1976 izpovedal prve redovne zaobljube.

Na duhovniški poklic se je pripravljal s teološkim študijem v Turinu in Rimu. 27. julija 1985 ga je škof Dominik Hrušovský posvetil v duhovnika. Leta 1990 je odšel na Slovaško in najdlje deloval v salezijanski ustanovi v Žilini, kjer je bil tudi ravnatelj.

Leta 2001 je v Bratislavi doktoriral iz teologije z disertacijo Krhkost duhovnega poklica. Prevzel je vodenje salezijanskega študentata v Bratislavi, od 15. avgusta 2005 do marca 2008 je kot inšpektor vodil slovaške salezijance, nato pa kot član vrhovnega sveta deloval v Rimu. Zadnja leta je živel in deloval v salezijanski skupnosti Mamateyová v Bratislavi.

Štefana Turanskega so poznali mnogi slovenski salezijanci ne le zaradi (kratke) službe pokrajinskega svetovalca, temveč predvsem preko salezijanskega dela v njegovi rojstni Vojvodini, ki ga vodimo salezijanci slovenske inšpektorije.

Gospod naj mu za njegov zgled pristnega in veselega salezijanca bogato poplača.

Povzeto po: www.saleziani.sk

Morda vas zanima tudi