V korak z mladimi.

Umrla je mama vrhovnega predstojnika salezijancev

24. junija 2023, na god sv. Janeza Krstnika in spominski dan Marije Pomočnice, se je v zgodnjih jutranjih urah Isabel Artime Garcia, mati vrhovnega predstojnika Ángela Fernándeza Artime, po dolgih mesecih tihega trpljenja vrnila v Očetovo hišo. Rodila se je 15. marca 1936 v Luancu (Asturija) v Španiji in umrla v 87 letu življenja. Na isti dan, ko salezijanske družba praznuje spomin na god sv. Janeza Boska in dan zahvale vrhovnemu predstojniku, je njegova mati umrla v spokojnosti in miru.

Vrhovni predstojnik in njegova sestra sta več kot eno leto spremljala trpljenje matere, na katero sta bila globoko navezana. Ko je prejel novico o smrti svoje matere, je vrhovni predstojnik napisal pismo in delil svoje misli in občutke:

»Mojim bratom salezijancem, salezijanski družini, mnogim laikom in mladim, ki so nam vedno blizu.

Dragi moji bratje in sestre, prijatelji, te vrstice pišem, ker je moja mati Isabel danes odšla h Gospodu. Mi, ki smo jo preživeli, moja družina in vsi, ki so jo imeli radi in skrbeli zanjo, predvsem pa moja sestra in jaz sam ne moremo storiti drugega, kot da se globoko zahvalimo Gospodu, našemu Bogu, da je njej in mojemu očetu podelil tako lepo življenje, kot sta ga živela.

Naša mama, Isabel Artime García, se je rodila 15. marca 1936 v Luancu (Asturias) v Španiji. Umrla je v 87. letu starosti. Ko je nekaj let obiskovala vaško šolo, je začela takoj delati. Rodila se je v letu, ko se je začela španska državljanska vojna, zato je vse otroštvo trpela zaradi lakote. Kot mnoge družine tistega časa je bila tudi njena družina velika. Imela je sedem bratov in sester. V ribiški družini že pet generacij vedno dela med mrežami in ribami. Delala je tudi v vaški tovarni ribjih konzerv. Poročila se je pri 24 letih in se naučila skrbeti za družino, za hišo, kuhati (oba starša sta bila odlična kuharja!) in se neumorno posvečati vsemu, kar je življenje zahtevalo od nje.

Predvsem pa je za vse nas skrbela z veliko naklonjenostjo in ljubeznijo. Naklonjenost, ljubezen, skrb za druge, spoštovanje do ljudi, nikoli o nikomer slabo govoriti, vedno delati dobro in se skrbno izogibati zlu, imeti Boga navzočega v življenju, vse to nam je v globino našega bitja vcepila naša ljubljena mati. To je bil način naše družine, v katerem je bila očitna tudi očetova popolna predanost.

Danes se s sestro zahvaljujeva Bogu, da nama je dal čudovite starše in izjemno mamo, ki je imela darove preprostosti, prijaznosti in dobrotljivosti do drugih.

Danes se zahvaljujeva Bogu, ker sta nama oba starša na preprost način posredovala globoko krščansko vero: zgled njunega življenja je bila najboljša kateheza, ki sva jo lahko imela.

Danes se zahvaljujva Bogu, ker sta starša vedno trdo delala za naju, da sva se usposobila, pripravila na življenje in delala, kar sva želela za svoje dobro. S temi trdnimi načeli sta se odzvala, na primer, ko sem jima dejal, da želim postati salezijanec.

Danes se preprosto zahvaljujva, ker nama je Gospod življenja podelil nenehne blagoslove, ko nama je podelil te starše in to mamo. Naša mati je zadnjih pet let, ko jo je spremljala bolezen, živela v velikem miru do zadnjega trenutka svojega zemeljskega bivanja.

In danes se globoko zahvaljujem Gospodu za dar, ki ga je dal moji sestri in meni, da sva se od mame poslovila v miru, z veliko spokojnosti, brez trpljenja in brez bolečine. Nedvomno jo je karmelska Mati Božja – Marija Pomočnica, ki ji je bila tako predana, prijela za roko, da bi srečala njegovega ljubljenega Sina.

Mama, molimo zate in za mnoge ljudi, ki nas imajo radi. Počivaj v miru v Gospodu. V njem se bomo spet srečali.«

Pogreb bo 26. junija 2023 v župniji sv. Marije v kraju Luanco – Gozòn.

V tem trenutku žalovanja prihaja zelo veliko sožalnih sporočil in molitev z vseh koncev sveta. Vsa salezijanska družina moli za večni počitek mame Izabele s tolažilnim upanjem, da bo mirno počivala ob svojem dragem možu. Vrhovni predstojnik se z molitvijo in ljubeznijo zahvaljuje vsem, ki so mu blizu.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi