V korak z mladimi.

Uskovniški križi

Naj Uskovnica svoje mesto najde tudi v naših domovih

V zgodbi, ki jo pripoveduje uskovniška koča, najdemo tudi del o strehi.

Moja streha je narejena iz skodel. Veste, izdelovalci skodel so skrbni pri izbiri lesa. Predvsem se orientirajo glede na rast in lego dreves, izdelava skodel pa omogoča večjo vzdržljivost in daljši rok trajanja same strehe. Zame je lepo poskrbljeno. Po novem sem tudi prenovljena. Zares sem lepa.

Ko bi vedeli, kako je meni lepo. Pozimi počivam pod težo snega, ki se uleže name. Spomladi, poleti in jeseni pa se pri meni zadržujejo mladi. In mladi po srcu. Rada jim prisluhnem. Veste kakšne zgodbe vse sem že slišala? In pogovori – o smislu življenja, pa o naukih, filozofiji, izrečenih je bilo že toliko lepih besed. Ja, tudi kakšnem poljub si je kdo izmenjal.

Pri meni je nekaj tistega potrebnega signala, da lahko posameznik prikliče civilizacijo. Vendar poskrbim za to, da ga je zares malo – zgolj toliko, da se ljudje javijo svojim bližnjim, po tem pa na hitro poskrbim, da ta signal prekinem in prepričam ljudi, da se zopet posvetijo tistim, ki se poleg njih znajdejo pri meni na strehi.

Rada povezujem ljudi, zato ste pri meni na strehi dobrodošli vsi.

——

Ker je bilo ob prenovi strehe na objektu nekaj skodel še uporabnih, so pridne roke sodelavcev salezijanske mladinske pastorale iz njih izdelale uskovniške križe in vanje vžgali uskovniško geslo Učenci smo vsi enako. Preprost križ, ki v višino meri kakih 20 cm, izdelan iz kosov skodel uskovniške strehe, postaja ne samo čudovit spomin na dni, preživete na Uskovnici, temveč odlična duhovna vez med (nekdanjimi) udeleženci različnih programov na Uskovnici.

V tem letu uskovniška koča dobiva novo podobo, saj se je zaključil del prepotrebne obnove, da so lahko ponovno stekli programi in je primerna za bivanje. Seveda pa se bo obnova nadaljevala tudi v jeseni ter prihodnje leto, da bo Uskovnica zablestela v lepoti, varnosti in udobnosti planinske koče. Za vse to so zaslužne pridne roke prostovoljcev in mnogi podporniki, ki z darovi pomagajo pri obnovi.

Kako pomagati še naprej in kako dobiti uskovniški križ, pa na spletni strani Fundacije Don Bosko.

 

Morda vas zanima tudi