V korak z mladimi.

»V Amazoniji ne bo duhovniških poklicev, če …«

Pred začetkom škofovske sinode o Amazoniji

Martín Lasarte je salezijanski misijonar v Angoli, ki trenutno deluje v Centralnem salezijanskem sedežu pri Dikasteriju za misijone. S 14 don Boskovimi salezijanci in Hčerami Marije Pomočnice je bil imenovan v telesa škofovske sinode za panamazonsko pokrajino. Čez nekaj dni (6 – 27. oktober) se bo začela sinoda, ki zbuja upanje pa tudi nasprotovanja.

V pripravi na sinodo so se pojavili različni temeljni vidiki, »za katere mislim, da jih je potrebno upoštevati,« dodaja don Lasarte. »Rad bi izpostavil tri elemente, ki so prišli na plano med vprašalniki, pogovori in študijem. Po moje niso bili dovolj predstavljeni ne v medijih, ne v dokumentih v pripravi na Sinodo,« dodaja don Lasarte.

V prvi vrsti gre za »mlade amazonce«: »Nismo se vprašali, kdo so, kam gredo, kako doživljajo pojav globalizacije in interkulturacije. Ne vemo, kako se pripravljajo na vstop in kako doživljajo zapleten in konflikten svet. O tem je treba nujno premisliti.«

Na drugem mestu je tema o »amazonskih mestih in migraciji«: od 2017 živi več svetovnega prebivalstva v mestih kot na podeželju. Pojav amazonskih migracij v mestna središča je sociološko dejstvo, posebno je množično priseljevanje mladih. »Kakšna je navzočnost katoliške Cerkve v teh predmestjih? Bomo ljudi zapustili in jih prepustili raztrgani veri novodobnim cerkvenim skupinam?« se sprašuje don Lasarte.

Tretja tema pa je tema o »procesih vere«, ki ustvarjajo neko cerkev. V zadnjih petdesetih letih je na raznih koncih opaziti težavo pri ustvarjanju cerkve z amazonskim obrazom. V različnih okoliščinah se je Cerkev trudila predvsem v diakonski službi.

Don Lasarte razmišljanje zaključuje z najbolj vročo medijsko temo: »Bodo bodoči duhovniki poročeni?« In odgovarja: »Duhovniških in redovniških poklicev v Amazoniji ne bo, če ne bo resnih in poglobljenih procesov oznanjevanja in evangelizacije v krščanskih skupnostih, če ne bo nalezljive vere in verodostojnih pričevalcev.« Papež Frančišek pravi: »V mnogih krajih je pomanjkanje duhovniških in redovniških poklicev. To je pogosto posledica pomanjkanja apostolske gorečnosti, ki se bi širila po skupnostih, jih vnemala in navduševala.«

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi