V korak z mladimi.

V čem je don Boskova karizma?

Salezijanec Ciril Slapšak kratko predstavlja don Boskovo karizmo in duhovnost, ki je sestavni del vzgoje v Domu Janeza Boska v Želimljem, za katerega v teh dneh poteka dobrodelna akcija Gradmo Želim(o) (d)lje za pomoč pri graditvi novih prostorov.

Večkrat me sprašujejo in slišim: »V čem je don Boskova karizma?« Kaj pa je sploh karizma? To je posebna obdarovanost, ki jo nekdo ima. Pravzaprav ima vsak svoj dar od Boga. Res pa je, da so nekateri še posebej obdarovani za določeno poslanstvo v življenju.

In tako vemo za don Boska, da je bila njegova karizma predvsem ljubezen do uboge, zapuščene mladine. Zaradi tega je vso svojo energijo vložil v to, da bi reševal prav to zapuščeno mladino s ceste, ko pravzaprav sami niso vedeli, kako in kaj v življenju.

Vsak izmed nas ima določeno karizmo. Priznati pa moramo, da jo vsi enako ne znajo razvijati. Don Bosko je z Božjo pomočjo, Marijino pomočjo in na njeno spodbudo v sanjah – o tem ne bom razlagal –pravzaprav začutil, da ga Bog kliče prav za to mladino. Bog ga je tudi obdaroval za to.

Ni vsak za mladino, to je treba priznati. Zato imamo tudi različne redove. V čem je potem razlika med njim in drugimi ljudmi? Seveda je, ne samo s karizmo, ampak tudi z Božjo milostjo in Marijino pomočjo nekako izstopal, ker je vso energijo vrgel v to uresničitev, ki jo je Bog po Mariji prav posebej spodbujal. V tem je vsekakor različen od drugih, kar se vidi tudi po njegovih rezultatih.

Pa ne samo po tem, da je gradil stavbe, domove, internate, oratorije in šole, ampak da je iz te mladine znal potegnit tisto, kar je najboljše, tudi duhovnost tistih fantov, ki sicer niso imeli kaj veliko pojma, a je iz njih delal svetnike.

Ni to šlo kar tako. Mladega človeka je moral pridobiti na svojo stran z ljubeznivostjo, z dobroto pa tudi s spodbujanjem. V njegovem življenjepisu beremo, da ko so njegovi sodelavci že kar malo naredili križ čez kakšnega, je dejal: »Ne, ne. Ta fant je po srcu dober, boste videli, čez kakšno leto bomo iz njega naredili krasnega sodelavca.« Življenjepis nadaljuje, kaj vse so potem v življenju tisti »prekrižani« pri don Bosku naredili.

Kaj pravzaprav don Bosko ponuja tistim, ki delujejo kot salezijanci, sotrudniki ali sodelavci in neposredno mladim? Rekel bi, da sta to dve smeri: eno je dajati, drugo je prejemati.

Tisti, ki delujejo – sam sem že mimo, kar se tega tiče – in so se ali se bogatijo pri don Bosku, njegovem življenju in njegovi milosti, ki jo posreduje za nas, morajo znati to tudi podati današnji mladimi. To je en vidik.

Drugi vidik pa je pripraviti mlade ljudi, da bodo sprejemljivi za don Boskovo karizmo ljubezni ne samo do bližnjega, temveč tudi do Boga, ki se uresničuje predvsem s spodbujanjem duhovnosti, duhovnega življenja preko spovedi in evharistije, pa tudi preko del ljubezni.

Povzeto po videu, objavljenem na FB Dom Janeza Boska, kjer lahko pomagate pri dobrodelni akciji za nove prostore dijaškega doma v Želimljem.

Morda vas zanima tudi