V korak z mladimi.

V Etiopiji aretirali salezijance inšpektoralne hiše

V splošnem ozračju zmede in negotovosti prihaja iz Etiopije zaskrbljujoča novica, ki jo je prva objavila agencija Fides, potrdili pa so jo lokalni viri.

5. novembra 2021 so vladne vojaške sile vpadle v center Gottera v Adis Abebi, ki ga vodijo salezijanci ter aretirale 17 ljudi, med njimi salezijanske duhovnike in brate ter zaposlene v centru. Vse so brez obrazložitev odpeljali neznano kam.

»Aretirali so inšpektorja, duhovnike, diakone, kuhinjsko osebje.«
Mussie Zerai, Habeisha

Salezijanci v Etiopiji so nad dogodkom šokirani in v sporočilu, poslanem agenciji Fides, prosijo »za molitev za mir in enotnost dežele«.

V razmerah trpljenja, revščine, strahu in popolne negotovosti vsi kristjani v Etiopiji upajo, da bodo papežev poziv, posredovanje Afriške unije in ameriškega odposlanca na Afriškem rogu Jeffreyja Feltmana prispevali k umiritvi razmer.

»Novica o aretaciji etiopskih in eritrejskih duhovnikov, diakonov in laikov, ki so živeli v salezijanski inšpektorialni hiši,« je za agencijo Fides komentiral duhovnik Mussie Zerai, predsednik agencije Habeisha, »nas je šokirala. Ne najdemo razlogov in motivov, na temeljih katerih se je zgodilo to resno dejanje: zakaj je prišlo do aretacije duhovnikov, ki opravljajo svoje vzgojno poslanstvo, in to v centru, ki se od nekdaj trudi za dobrobit otrok z ulice, ki ga že desetletja obiskujejo? Aretirali so inšpektorja, duhovnike, diakone, kuhinjsko osebje. Preiskave se dogajajo tudi v drugih redovnih ustanovah. Vsi dobro vedo, da cerkve in redovne hiše niso politična središča. Upamo, da se bo vse čimprej rešilo in da bodo aretirani takoj osvobojeni, da to noro dejanje ne bo ogrozilo poslanstvo Cerkve za uboge in vse, ki so v težavah. Sam sem obiskal ta center in se prepričal, kako dobro deluje v odprtosti do vseh ne glede na etnično pripadnost, vero ali družbeni status.«

Salezijanci so s svojim poslanstvom v Etiopiji zečeli leta 1975. Od tedaj so vzpostavili pomenljive centre v petih pokrajinah. Ena izmed njih se nahaja tudi v pokrajini Tigraj, kraju spopadov, ki so samo v letu dni prerasli v trenutno najhujšo vojno na svetu z neštetimi begunci in izčrpanimi prebivalci. Salezijanci po svoji tradiciji sejejo na polju vzgoje, upravljajo vrtce, osnovne in srednje šole ter poklicne in obrtne centre. V etiopski salezijanski inšpektoriji trenutno deluje 100 salezijancev v 15 salezijanskih hišah po vseh deželi. Njihovo poslanstvo obsega tri misijonske centre, pet župnij, šest tehničnih šol, 13 mladinskih centrov, 13 osnovnih in srednjih šol ter dva centra za otroke z ulic. V enem izmed teh deluje tudi slovenska laiška misijonarka Polona Dominik.

Spletna informacijska stran Africa ExPress poroča, da so policijski agenti vstopili v pravoslavno krščansko katedralo v Adis Abebi in prisilili duhovnike in menihe, ki izhajajo iz tigrajske regije, da prekinejo z verskimi dejavnostmi. Duhovnike in menihe so nato s tovornjaki varnostnih služb odpeljali neznano kam.

Vir: Agencija Fides

Morda vas zanima tudi