V korak z mladimi.

V Nikaragvi zaradi nasilja umrl salezijanski oratorijanec

Včeraj, 5. junija, okoli pol šeste ure zjutraj, so izbruhnili novi nemiri med tolpami in skupinami, ki varujejo mesto Granada v Nikaragvi.

Tolpe podpira tudi policija. Začeli so se ulični boji na področju cerkve Xalteva, nekaj sto metrov od salezijanskega zavoda “Don Bosco”.

Mladi José Maltez, 22 letni oratorijanec, je stopil na ulico, da bi si ogledal položaj. »Mladenič je umrl zaradi natančnega strela v prsni koš, točno tako, kakor to počne narodna policija, ki na ta način ‘vrača pravico demonstrantom’«, je dejal tiskovni predstavnik »samooklicanih« v Granadi agenciji EFE.

Okoli poldneva so se ulični boji premaknili v stari center mesta. Tolpe so napadale ljudi, ki so skušali zavarovati svoje trgovine in prodajalne v nakupovalnem centru mesta.

Isti dan so pripadniki paravojaških skupin in agenti narodne policije zažgali mestno hišo Granade in napadali prebivalce tega predela. Lokalni viri poročajo, da so v notranjost metali eksplozive in molotovke.

Trenutno boji potekajo na področju Arroyo Caritasa, na ulici Sor Maria Romero in na občinski tržnici. Tudi v starem centru mesta je polno spopadov. Ponoči pričakujejo nove in močnejše napade.

Nasilni spopadi v Nikaragvi so se začeli zaradi družbeno-politične krize in trajajo že 50 dni, za sabo pa so pustili 127 mrtvih in več kot tisoč ranjenih po podatkih Medameriške komisije za človekove pravice.

Povzeto po ANS, foto ANS in Boletin Salesiano

Morda vas zanima tudi