V korak z mladimi.

V poljskem Ełku nova socialno-športna šola za nogomet in košarko Fundacije Real Madrid

Salezijanski misijonski urad v Madridu »Misiones Salesianas«, poljska salezijanska inšpektorija sv. Stanislava Kostke iz Varšave in poljska salezijanska nevladna organizacija »Don Bosco UKS Salos Ełk« so 1. junija 2023 v »Ciudad Real Madrid«, športnem središču madridske ekipe, podpisali dogovor o sodelovanju za ustanovitev nove socialno-športne šole Fundacije Real Madrid v poljskem mestu Ełk, ki bo pomagala več kot 100 ogroženim mladoletnikom, mnogi izmed teh so begunci, ki so zbežali pred konfliktom v sosednji Ukrajini. Socialno-športna šola v Ełku je 21. projekt sporazuma o sodelovanju, ki že 13 let povezuje »Misiones Salesianas« s Fundacijo Real Madrid in trenutno vsako leto pomaga več kot 4.500 otrokom v 15 državah na treh celinah.

Direktor za institucionalne odnose Real Madrida Emilio Butragueño in generalni direktor Fundacije Real Madrid Julio González Ronco sta v »Ciudad Real Madrid« sprejela salezijansko delegacijo, ki so jo sestavljali direktor »Misiones Salesianas« Luis Manuel Moral, SDB, varšavski salezijanski inšpektor Tadeusz Jarecki ter predsednik in podpredsednik »UKS Salos Ełk«, salezijanca Marcin Koncewicz in Wojciech Szabranki.

Nova pogodba o sodelovanju med Fundacijo Real Madrid in »Misiones Salesianas« z »Don Bosco UKS Salos Ełk« bo na severovzhodu Poljske odprla novo socialno-športno šolo za več kot sto ogroženih mladoletnikov, vključno z otroki in najstniki begunci iz Ukrajine.

Prva socialno-športna šola, ustanovljena v skladu s sporazumom med »Misiones Salesianas« in Fundacijo Real Madrid, je začela delovati junija 2010 za mladoletnike v favelah v Braziliji. Od takrat so se projektu pridružile Dominikanska republika, Zelenortski otoki, Senegal, Sierra Leone, Togo, Benin, Ekvatorialna Gvineja, Mozambik, Tanzanija, Kongo Brazzaville, Egipt, Kamerun, Portugalska in sedaj Poljska. To so centri, v katerih mladi rastejo in zorijo med športno vadbo in pridobivanjem vrednot.

Družbeno-športne šole »Misiones Salesianas« in Fundacije Real Madrid uporabljajo don Boskov preventivni sistem in geslo »Oni igrajo, mi vzgajamo«, da bi spodbujali socialno vključenost in solidarnost, timski duh, spoštovanje in vključevanje skozi šport, študij in učenje dobrih higienskih, zdravstvenih in prehranjevalnih navad.

Luis Manuel Moral je ob svečanem podpisu sporazuma poudaril: »Prepričani smo, da ima šport poseben pomen pri vzgojnem razvoju otrok«. Salezijanski inšpektor Jarecki je izrazil hvaležnost za ta projekt, »ker bomo ukrajinskim mladoletnim zagotovili možnost integracije med vrstnike in varno okolje za njihov razvoj, telesno dejavnost in zabavo«.

Salezijanec Marcin Koncewicz, predsednik »Don Bosco Ełk«, ki bo gostil novo socialno-športno šolo, je dodal, da »danes na Poljskem praznujemo dan otroka in s tem projektom smo jim dali najboljše darilo«. Direktor za institucionalne odnose Fundacije Real Madrid Emilio Butragueño je pohvalil delo salezijanskih misijonarjev, »katerih don Boskov preventivni sistem se popolnoma prilagaja naši delovni metodologiji« in ponovil zavezo, »da mladoletnike odvrnemo od škodljivih navad, z upanjem, da jim bo šport pomagal, da jih spremenijo v zdrave navade«. Nekdanji igralec Real Madrida je zaključil z zagotovilom »uspeha socialno-športne šole Don Bosco Ełk na Poljskem, ker bo izboljšala prihodnost mladoletnikov«.

Oddelek za usposabljanje Fundacije Real Madrid je že zagotovil prvo usposabljanje na Poljskem za 14 trenerjev in sedem vodij socialno-izobraževalnih dejavnosti, v skladu z metodologijo »Fundacija za Real (kraljevsko) vzgojo: vrednote in šport«.

Upravičenci projekta bodo lahko vadili igranja nogometa in košarke ter spoznavali vrednote v sodobnih športnih objektih, zgrajenih v letu 2019. Otroci in mladostniki, ki sodelujejo v projektu, bodo deležni tudi šolskih okrepitev, zdravniških obiskov, prehranske podpore, predavanj o zdravi prehrani, preprečevanju drog, psihološke podpore in pravnih nasvetov za begunce.

Vir: Misiones Salesianas, foto: © Real Madrid

Morda vas zanima tudi