V korak z mladimi.

V salezijanskem misijonskem pozivu 2022 ponovno Slovenija

Pred 162 leti, 18. decembra 1859, je don Bosko s 17 člani ustanovil  družbo z imenom »Pobožna družba sv. Frančiška Saleškega«. Od daljnega leta 1859 se družba ni ustavila pri širjenju na vseh pet kontinentov z jasno vzgojno karizmo do najbolj zapuščenih mladih in z misijonskim duhom brez zemljepisnih omejitev.

Tako je vrhovni predstojnik salezijancev sprejel predlog dikasterija za misijone, da naslovi svoj letni misijonski poziv vsem sobratom v vseh salezijanskih inšpektorijah po svetu na ta dan, namesto 8. decembra. To je priložnost za spomin, da sta misijonski duh in napor temeljna elementa don Boskove karizme.

V svojem pozivu Ángel Fernández Artime spomni, da je misijonski duh močno prispeval k širjenju naše Družbe v 136 držav na vseh pet celin s 14.500 sobrati. To leto se spominjamo tudi 100-letnice smrti vrhovnega predstojnika Pavla Albere, ki se je močno zavzemal za misijone in v svojem mandatu poslal po svetu kar 623 misijonarjev.

Vse salezijance vabi, naj opravijo razločevanje, ali jih Gospod kliče k misijonski razpoložljivosti vrhovnemu predstojniku. Prihodnja 153. misijonska odprava bo potekala 26. septembra 2022 v baziliki Marije Pomočnice kot že vse od don Boska dalje.

V soglasju z dikasterijem za misijone in premislekom v vrhovnem svetu posebej izpostavi nekatera mesta, kjer so misijonarji najbolj potrebni:

  • v salezijanskih navzočnostih med domorodnimi ljudstvi v Latinski Ameriki,
  • v Afriki, posebej na novih območjih severne Afrike,
  • v Albaniji, na Kosovem, v Sloveniji in drugih območjih v načrtu Evropa,
  • v Azerbajdžanu, Laosu, Nepalu in Mongoliji,
  • v mnogih salezijanskih navzočnostih na otročjih v Oceaniji.

Obenem opogumlja salezijanske predstojnike, naj bodo prvi, ki bodo sobratom pomagali v njihovem življenju negovati misijonsko željo in omogočili razločevanje.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi