V korak z mladimi.

V Slovenijo je prišel mladi misijonar Shivraj Bhuriya iz Indije

Med misijonarji 154. salezijanske misijonske odprave, ki so v nedeljo, 24. septembra 2023, sprejeli misijonski križ, je tudi Shivraj Bhuriya, ki je postal član salezijanske inšpektorije sv. Cirila in Metoda Ljubljana in je še isti dan prispel na Rakovnik, kjer bo začel s študijem slovenskega jezika. Za InfoANS se je na kratko predstavil v spodnjem pogovoru.

Misli ob slovesnosti praznovanja 154. salezijanske misijonske odprave so še sveža v spominu vseh, ki ljubijo in podpirajo delo salezijanske družbe. Zagotovo so še toliko bolj v srcih tistih, ki so prejeli misijonski križ iz rok vrhovnega predstojnika Ángela Fernándeza Artimeja. Med njimi je tudi mladi salezijanec Shivraj Bhuriya, indijskega porekla, ki odhaja na poslanstvo v srce Evrope, v slovensko inšpektorijo svetega Cirila in Metoda.

Kako bi se kratko predstavil?

Ime mi je Shivraj Bhuriya in pripadam iz indijske salezijanske inšpektorije Mumbaj. Zaključil sem študij filozofije in dve leti salezijanske vzgojne prakse.

Zakaj si se odločili postati misijonar?

Življenja prvih salezijancev, ki so prišli v Indijo. Ko sem veliko bral salezijansko zgodovino ter predvsem don Boskove življenjske boje, sem začutil klic. Don Bosko je izhajal iz preproste in revne družine, a je zmogel veliko. Zakaj potem tega ne bi mogel storiti tudi sam?

Te kaj skrbi glede novega kraja, kulture in ljudi?

Zadovoljen sem z odločitvijo predstojnikov, saj mi prinaša izzive in težave, ki me vedno spominjajo na Boga in na to, da življenje ni pod mojim nadzorom, ampak da obstaja Bog, ki skrbi zame in za moje potrebe. Vedno se moram zanašati nanj, zato nimam strahu pred novim misijonskim poslanstvom, ki me čaka.

Kako so se odzvali družina, prijatelji in sobratje salezijanci, ko ste jim povedali za svoj misijonski poklic?

Svojo družino in prijatelje sem na to izbiro pripravljal celo leto, tako da nisem imel težav. Kar se tiče salezijancev, sem prejel veliko podpore od svojega inšpektorja, pa tudi od sobratov v skupnosti.

Kakšni so tvoji načrti in sanje o misijonskem življenju?

V misijone ne grem s svojimi načrti in sanjami, ampak zato, da naredim za svoje načrte in sanje ljudi, ki jim bom služil in da s svojimi vsakodnevnimi dejanji širim veselo novico evangelija.

Ali imaš v mislih kakšnega misijonarja, čigar življenjskemu slogu želiš slediti?

Pritegnil me je veliki misijonar, msgr. Alojzij Mathias, SDB (1887, Pariz – 1965, Italija; postal je prvi škof v Šilongu ter nadškof v Madrasu in Mzlaporu), zelo znan po svojem delu. Zelo mi je všeč na primer geslo, s katerim je znal motivirati svoje misijonske spremljevalce: »Drzni si in upaj«. V svojem misijonskem življenju želim slediti istemu geslu.

Kakšno je tvoje sporočilo mladim pri izbiri misijonskega poklica?

Edino sporočilo, ki ga želim dati, je natanko to, »drznite si in upajte«. Bog bo poskrbel za ostalo.

ANS

Morda vas zanima tudi