V korak z mladimi.

Vatikansko imenovanje matere Yvonne Reungoat FMA

Papež Frančišek je za članico dikasterija za škofe imenoval mater Yvonne Reungoat, upokojeno vrhovno predstojnico Inštituta hčera Marije Pomočnice.

Sveti oče je 13. julija 2022 poleg enajstih kardinalov in škofov za člane dikasterija za škofe imenoval tri ženske: s. Yvonne Reungoat FMA, upokojeno vrhovno predstojnico Inštituta hčera Marije Pomočnice, s. Raffaello Petrini FSE, generalno tajnico Governatorata Vatikanske mestne države in dr. Mario Lio Zervino, predsednico Svetovne zveze katoliških ženskih organizacij.

Mati Yvonne Reungoat je bila deveta vrhovna predstojnica Inštituta hčera Marije Pomočnice. Rodila se je 14. januarja 1945 v Plouénanu v Franciji in 5. avgusta 1965 izpovedala redovne zaobljube. Diplomirala je iz književnosti, zgodovine in geografije na Univerzi v Lyonu, poučevala do leta 1980, nato je bila animatorka skupnosti v Lyonu in Parizu (1977-1983), inšpektorialna vikarka (1978-1983) in inšpektorica v Parizu (1983-1989). Leta 1996 je bila izvoljena za vrhovno svetovalko, leta 2002 pa za vrhovno vikarko. Leta 2008 je bila izvoljena za generalno mater in 2014 za drugi šestletni mandat.

Od leta 2018 je mati Yvonne predsednica Zveze višjih predstojnic Italije (USMI), od leta 2019 pa je članica Kongregacije za posvečeno življenje in družbe apostolskega življenja.

Dikasterij za škofe skrbi za vse zadeve v zvezi z imenovanjem škofov, škofijskih in naslovnih, apostolskih administratorjev in na splošno za oskrbo posameznih Cerkva; ob upoštevanju predlogov posameznih Cerkva, škofovskih konferenc in papeških predstavništev ter po posvetovanju s člani predsedstva posamezne škofovske konference in metropolitom. V ta proces so na ustrezen način vključeni tudi člani Božjega ljudstva zadevnih škofij.

Mati Chiara Cazzuola, sedanja vrhovna predstojnice Inštituta hčera Marije Pomočnice je že čestitala materi Yvonne Reungoat: »Medtem ko se skupaj z vami veselimo tega novega imenovanja, ki je znamenje velikega zaupanja Cerkve vam osebno in celotnemu inštitutu, vam želimo dobro poslanstvo. Z naklonjenostjo in hvaležnostjo vam bomo blizu. To novo pot bomo spremljali z molitvijo in zvestobo Cerkvi in papežu.

Hvala vam, mati Yvonne, za vašo razpoložljivost ter za vaš hiter in miren odziv na novo imenovanje, ki je v letu, ko praznujemo 150. obletnico ustanovitve Inštituta FMA, dar in znamenje rodovitnosti karizme.

Naj Marija Pomočnica spremlja, vodi in spremlja vašo pot, kot je to storila ob ustanovitvi našega inštituta pred 150 leti. Z vsemi hčerami Marije Pomočnice po vsem svetu vam želim vse dobro!«

Vir: cgfmanet.org

Morda vas zanima tudi