V korak z mladimi.

Venezuelsko šolstvo dosega dno

»Novo šolsko leto bo tragično,« začenja prispevek, ki ga je objavil zgodovinar in katoliški teolog, jezuit Luis Ugalde, da bi opozoril na stanje v Venezueli.

»V šolskem letu 2018/19,« piše Ugalde, »je vlada presegla vse negativne rekorde in šolstvo pahnila v sistem brez učiteljev, brez učencev in brez virov.« Poklic učitelja je tako razvrednoten, da študenti vedno pogosteje opuščajo študij in zapuščajo fakultete s pedagoškimi programi.

Beg vzgojiteljev in lakota v družinah povzročata praznitev šolskih ustanov. Cerkev v teh položajih išče rešitve. Že nekaj časa se salezijanci in druge redovne ustanove borijo »s hrano in knjigami«, da bi ublažile porazno stanje.

Luis Ugalde nadaljuje z analizo: »Vemo, da osebno ne učitelji, ne starši, ne uradniki na ministrstvih nimajo moči in vzvodov za premostitev katastrofe.« Kje torej najti vire za nov zagon venezuelskega šolstva in novim generacijam dati upanje?

Avtor apelira na potrebo ustvarjanja »novih sinergij, ki bodo v medsebojni podpori spodbudile, organizirale in prevzele odgovornost za lokalno in mednarodno pomoč, ki jo sedaj zelo boječe izvajata Rdeči križ in Karitas.«

Tudi salezijanska družina z vsemi svojimi povezavami dejavno sodeluje pri ustvarjanju tega pretoka virov. Venezuelce podpira celotna salezijanska družba in vrhovni predstojnik. »Niste sami, na različnih koncih salezijanskega sveta smo zaskrbljeni zaradi vas, pozorni, kako živite in se zavedamo, kaj se dogaja,« je že aprila 2017 zapisal don Boskov naslednik. Ángel Fernández Artime je večkrat hrabril venezuelske sobrate, da jim stoji ob strani: »Čutimo vašo bolečino, v kateri živite, in utrujenost, ki vas zajema. Veliko molitev se zgrinja na to lepo deželo in njene dobre ljudi.«

Salezijanci so izrazito vzgojna družba in prav zato niso opustili šol in izobraževalnih centrov. Konkreten prispevek don Boskovih sinov je navzočnost v 18 šolskih ustanovah na nacionalni ravni, kamor so vključene osnovne, splošne in tehnične ustanove. Vzgojno dejavnost namenjajo otrokom in mladim, predvsem najbolj ubogim in prikrajšanim.

Vir: Missioni Don Bosco, foto: ANS

Morda vas zanima tudi