V korak z mladimi.

»Veselite se v Gospodu zmeraj«

Sporočilo vrhovnega predstojnika mladim ob prazniku sv. Janeza Boska

Dragi moji mladi,

veselje je osrednji element v življenju kristjana. Iskrene pozdrave pošiljam vsakemu izmed vas na vseh petih celinah: vam, mladim iz »salezijanskega sveta« in vsem mladim, ki bodo to sporočilo prejeli po vas.

V 17. členu Konstitucij don Boskovih salezijancev z naslovom »Optimizem in veselje« beremo: »Ker pa oznanja veselo sporočilo, je vedno vesel. To radost razširja in zna vzgajati za veselje krščanskega življenja in za smisel za praznovanje: Služimo Gospodu v svetem veselju.« Prepričan sem, da je to življenjsko pravilo za nas salezijance in za vse člane naše salezijanske družine. Je nekaj lepega, kar je del naše karizmatične identitete. In želim si, da bi bilo tako tudi v vaših življenjih dragi mladi!

Želim vam spregovoriti o tem globokem veselju, ki prihaja od Boga in ukoreninjenosti v Njem. Poslanstvo našega krščanskega poklica je prinašati veselje v ta svet: to globoko in pristno veselje, ki ne mine, ker prihaja od Boga. Prepričan sem, da vi in ​​mnogi drugi mladi, kot ste vi, hrepenijo (in včasih tudi potrebujejo) ter želijo slišati krščansko sporočilo, ki je sporočilo veselja in upanja.

Dragi moji mladi, naša srca so ustvarjena za veselje in za življenje v upanju. Rojeni smo s to lastnostjo, ki je intimno vklesana v globino srca vsakega človeka. Govorimo o pristnem in ne minljivem veselju, ki je globoko in polno in ki življenju daje »okus«. Vi mladi, ki ste “Božji dar«, kot vam je rekel papež Frančišek, ste v tistem delu svojega življenja, za katerega je značilno odkrivanje samega sebe, življenja in medosebnih odnosov. Gledate v prihodnost in sanjate. Imate močno željo po sreči, prijateljstvu in ljubezni. Radi delite stvari, imate vzornike in načrtujete. Vse to je del vašega mladostnega življenja. Ne rečem, da vsi mladi živijo na ta način. Na žalost obstajajo mladi, ki lahko o takšni mladosti le sanjajo, čeprav imajo tudi oni pravico sanjati in se ne bi smeli temu odreči. Po drugi strani pa nas nebeški Oče neprenehoma obdarja z darovi: veselje do življenja, zdravje, lepota narave, prijateljstvo in pristna ljubezen, zadovoljstvo po dobro opravljenem delu, po katerem smo utrujeni, vendar srečni. Zadovoljstvo v družini, kjer vlada prijetno vzdušje – četudi vsi nimate te izkušnje v vašem življenju. Veselje, ko smo razumljeni in ko služimo drugim.

Dragi mladi, lepo je, kadar se v tej resničnosti prepoznamo in ko odkrijemo, da vse to ni naključje, temveč je tisto, kar Bog želi vsakemu od nas, vsakemu od vas, saj je Bog izvor resničnega veselja in ima to veselje svoj izvor v Njem. Spoznati, da nas Bog sprejema, objema in ljubi je nekaj lepega. Lepo je v globinah svojega srca čutiti, da vas Bog osebno ljubi. Ganljivo je, ko si mlad človek prizna to veliko resnico: »Bog me ljubi in me ljubi brezpogojno, na edinstven in oseben način«. In velik dokaz te ljubezni je srečanje z njegovim sinom Jezusom Kristusom: v njem najdemo veselje, ki ga iščemo. Pristno in resnično srečanje z Jezusom v vsakomur vedno vzbudi veliko notranje veselje.

Medtem ko vam pišem, mislim na vas, dragi mladi, ki pripadate drugim religijam. Čeprav boste razumeli moje besede pa morda zaradi vaše lastne izkušnje ne boste doumeli, o čem v povezavi z Jezusom pravzaprav govorim. Kljub temu imate lahko, ne glede na vašo versko pripadnost, to osebno in intimno izkušnjo: Bog vas ljubi in vas ljubi v vsej globini, saj je bistvo Boga to, da neizmerno ljubi vse, kar je ustvaril. V tej Ljubezni ste tudi vi, sem jaz, je vsakdo izmed nas, vsak izmed vas, dragi moji mladi.

Od Boga ljubljeni mladi, kjerkoli po svetu, ne glede na vašo vero, odprite svoje srce Bogu. Odkrijte, da je Bog prisoten v vašem življenju, da je zvest in da vas ne bo nikoli zapustil. Vedno ga lahko srečamo v njegovi Besedi: »Če so prišle tvoje besede, sem jih požiral, tvoja beseda mi je bila v radost in veselje srca« (Jer 15,16). Prisluhnite božjemu glasu in njegovi Besedi in dobili boste veliko odgovorov na to, kar nosite v svojem srcu in v svojih mislih.

Kot don Bosko, oče in učitelj mladih vsega sveta, bi vas tudi jaz v njegovem imenu rad povabil; imejte pogum, da se nikoli ne oddaljite od Boga. Da ga v vsakem trenutku svojega življenja izberete z radodarnostjo, pri tem pa se ne zadovoljite z minimalizmom, ampak, se trudite za najboljše, kar premorete. Vaše življenje, dragi mladi, je dragoceno in ne glede na to, kam vas Bog kliče, je to življenje vredno darovati, služiti drugim in jih ljubiti. Kot pravi papež Frančišek: »Ljubljeni mladi, vi nimate cene! Vi niste prodajni artikli na dražbi! Prosim vas, ne pustite se kupiti, ne pustite se zapeljati, ne pustite se zasužnjiti s strani ideoloških kolonizacij, ki nam vcepljajo v glavo ideje in nas na koncu spremenijo v sužnje, odvisne in neuspešne v življenju. Vi nimate cene. Vedno bi si morali to ponavljati: nisem na dražbi, nimam cene. Svoboden sem, svoboden sem! Zaljubite se v to svobodo, ki vam jo ponuja Jezus!«

Ko posnemamo don Boska, vam predlagam, kot sem napisal v letošnjem vezilu, da ste navdušeni, da živite življenje kot praznovanje in vero kot resnično srečo. Don Bosko je to sam naredil in uresničil s svojimi fanti v Valdoccu. Danes je lahko praznični in vesel Valdocco vsak kraj, vsaka salezijanska ali nesalezijanska hiša, kjer ste tudi vi. Prosim vas, da postanete in da ste misijonarji veselja, saj ste Jezusovi učenci-misijonarji. Povejte svojim prijateljem in drugim mladim, da ste našli ta dragoceni zaklad, ki je Jezus sam. Z veseljem in upanjem, ki izhaja iz vere, okužite druge.

Bodite misijonarji za druge mlade, kot je Don Bosko predlagal svojim fantom v Valdoccu: veselje, ki ga želi Jezus podariti vsem, prinašajte tistim, ki jim ni dobro, tistim, ki trpijo, ki so najbolj revni in »nimajo možnosti«. To isto veselje ponesite v svoje družine, šole oz. univerze. Govorite o tem na svojih delovnih mestih in med prijatelji. Če to veselje, ki ga imate v srcu, prihaja od Boga, boste videli, da bo postalo nalezljivo, čudovito nalezljivo, ker poraja življenje.

Se vam ne zdi, da je po tem, kar sem pravkar povedal, lažje razumeti besede Dominika Savia, ki jih je rekel v Valdoccu: »Svetost je v tem, da smo vedno veseli?«

Naj nas na tej poti spremlja Marija, mati in pomočnica kristjanov. Sprejela je Gospoda in ga pozdravila s pesmijo zahvale in radosti: »Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku« (Lk 1,46-47).

Kaj je tisto veselje, ki danes odzvanja v vaših srcih, dragi moji mladi?

Kot je rekel don Bosko, bodite srečni zdaj in v večnosti!

Z resnično in globoko naklonjenostjo vas blagoslavljam in pozdravljam

Ángel Fernández Artime, vrhovni predstojnik

Prevod: B. Jamnik; foto: ANS

Morda vas zanima tudi