V korak z mladimi.

Veselje je sovražnik greha

Osrednje praznovanje don Boska na Rakovniku

Za don Boskov godovni dan, ki je za salezijansko družino praznik, se na Rakovniku že leta zbirajo salezijanci slovenske inšpektorije na inšpektorialnem dnevu, mladi iz Gimnazije Želimlje in Doma Janeza Boska pa poromajo v svetišče Marije Pomočnice.

Tako je bilo tudi letos. Salezijanci, ki so se zbrali na duhovni obnovi in bratskem druženju, je pozdravil inšpektor Marko Košnik v kapeli Majcnove hiše, nato pa je sobrate nagovoril upokojeni beograjski nadškof Stanislav Hočevar, ki trenutno biva v salezijanski skupnosti na Trsteniku. V nagovoru se je ozrl na don Boska samega in njegov vzor služenja Cerkvi. Tudi sam kot nadškof se je zgledoval po njegovem služenju, ki je spoštoval vsakogar in kar je pomagalo tudi nadškofu Hočevarju pri njegovem poslanstvu v pisani družbi na Balkanu.

Sledila je sveta maša v cerkvi Marije Pomočnice, ki so jo oblikovali predvsem mladi iz želimeljske salezijanske ustanove. K darovanju svete maše so povabili mag. Gregorja Celestino, spirituala v bogoslovnem semenišču v Ljubljani. Z želimeljsko ustanovo pa se je pobliže spoznal v času civilnega služenja vojaškega roka.

V homiliji je mladim in salezijancem, ki so somaševali, izpostavil don Boska in veselje. Ker je veselje sovražnik greha, je navzoče povabil, naj bodo priče pristnega veselja v današnjem svetu brez smisla. Čeprav se zdi, da so Želimlje nebesa, si morajo mladi, vzgojitelji in učitelji vedno znova prizadevati za pristno veselje v duhu evangelija.

Seveda slovesnost ni mogla miniti brez želimeljskih ministrantov pod budnim očesom salezijanca Tomaža Stojca ter pevskega zbora Gimnazije Želimlje pod vodstvom Polone Stegu in spremljevalnega benda ter skupne molitve navzočih gimnazijcev, članov salezijanske družine in don Boskovih prijateljev.

Morda vas zanima tudi