V korak z mladimi.

Vezila salezijanskih vrhovnih predstojnikov

Izročilo Vezil vrhovnih predstojnikov salezijanske družbe predstavlja svojevrsten element don Boskove dediščine. Ta starodavna poteza očetove pozornosti in skrbi za njegove duhovne sinove in hčere se je skozi desetletja razvijala ter bogatila z orodji in načini za vse večje širjenje pomena tega sporočila, vendar je ohranila svojo prvotno vrednost nedotaknjeno: vrednost vsakoletnega obreda, ki združuje celotno salezijansko družino in usmerja njene prednostne naloge v evangelizacijo in vzgojo mladih.

Izraz »strenna« je v italijanski jezikovni tradiciji, v kateri se je rodil, povezan prav z božičnimi darili. V piemontskem okolju, v katerem je don Bosko odraščal, je obstajala tradicija novoletnega darila (strenna), ki ga je glava družine dajal svojim otrokom, lastnik pa svojim zaposlenim. Prvi januar je bil znan ravno kot »dan daril«. Tako je v salezijanskem kontekstu Vezilo postalo simbolično in pomembno darilo, ki ga vrhovni predstojnik v božičnem času daruje vsem članom Družbe – in na splošno tistim, ki delijo salezijansko poslanstvo v svetu – da bi spodbudili pastoralno dejavnost v prihodnjem letu.

Don Bosko je od prvih dni Družbe razumel, kako pomembno je spodbujati in motivirati svoje sodelavce z gestami naklonjenosti in pozornosti. To nikoli ni bil samo način izražanja hvaležnosti, temveč sredstvo za obnovitev predanosti poslanstvu.

Sčasoma so Vezila doživela pomemben razvoj. Od prvih misli, ki jih je don Bosko ustno posredoval, smo prešli na zapisne oblike, nato prek plakatov na grafične in v zadnjem času na avdiovizualne, s kompleksnimi in artikuliranimi predstavitvami, ki služijo za prenos vezil v neposredni in očarljivi obliki s celotnim sporočilom ter podrobno razdelanim v obliki besedila.

V zadnjih desetletjih so vrhovni predstojniki izbrali posebne teme za svoj Vezila in jih spremenili v prave izjave o usmeritvah za salezijansko skupnost in za ves svet. Te teme obravnavajo aktualna duhovna, salezijanska, cerkvena in družbena vprašanja ter ponujajo dragocene smernice za reševanje izzivov sedanjosti in prihodnosti.

Izročilo Vezil je tako še naprej svetilnik upanja in usmeritev za vse, ki se poistovetijo z don Boskovo vizijo.

Vezila vrhovnih predstojnikov: Don Bosko

Vezila vrhovnih predstojnikov: Mihael Rua

Vezila vrhovnih predstojnikov: Pavel Albera

Vezila vrhovnih predstojnikov: blaženi Filip Rinaldi

Vezila vrhovnih predstojnikov: Peter Ricaldone

Vezila vrhovnih predstojnikov: Renato Ziggiotti

Vezila vrhovnih predstojnikov: Alojzij Ricceri

Vezila vrhovnih predstojnikov: Juan Edmundo Vecchi

Vezila vrhovnih predstojnikov: Egidij Viganò

Vezila vrhovnih predstojnikov: Pascual Chávez

Vezila vrhovnih predstojnikov: kardinal Ángel Fernández Artime

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi