V korak z mladimi.

Virtualno srečanje evropskih salezijanskih založb

29. julija so se virtualno srečali voditelji in predstavniki salezijanskih založb v Evropi, ki ga je sklical novi vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje Gildásio Mendes dos Santos. Med pogovorom so si izmenjali poglede na soočenje s krizo ob pandemiji covida-19, vpliv na delovanje in prodajo ter načrtovanje za prihodnost.

Srečanja so se poleg vrhovnega delegata udeležili Luca Priuli (Elledici, Italija), Antonio Garrido in Marta Palomares (Edebé, Španija), Bob Gardner (Don Bosco Publications, Velika Britanija), Ricardo Martín (CCS, Španija), Stefan Höchstädter (Don Bosco Medien GmbH, Nemčija), Andrej Baligač (Salve, Slovenija), Wojciech Kułak (Wydawnictowo Salezjanskie, Poljska) in Alberto Rui (Ediçôes Salesianas, Portugalska).

Vsem založbam je skupni udarec, ki ga je povzročila pandemija covida-19. Večina založb je bila prisiljena zmanjšati produkcijo ter prodajo glede na položaj v posamezni državi. Nekatere založbe so se lotile novih projektov in pristopov, da bi ublažile pomanjkanje prodaje. Založbe in knjigarne, ki so v službi župnijske pastorale, so občutno izgubile naročila, spet druge so čas izkoristile za aktivno digitalizacijo, predvsem tiste, ki so povezane s šolstvom. Po drugi strani se je kot pozitivno izkazala spletna prodaja. Medtem ko so se nekatere založbe soočale s težavo pri organizaciji z delom od doma, so druge v tem načinu odkrile pozitiven učinek.

Seveda vsi upajo, da se bo jeseni z začetkom novega šolskega in pastoralnega leta normaliziralo tudi poslovanje založb, da bi tako vsaj delno zmanjšali nastalo škodo in izgube. Seveda nihče ne more zagotovo reči, kaj nas čaka.

Ob zaključku je vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje v besedi spodbude vse opogumljal k ustvarjalnosti in iskanju novih poti, da bi kot don Bosko premagovali težave. »Salezijanske založbe so danes poklicane k iskanju novih načinov medsebojnega komuniciranja, da bodo salezijanskih skupnosti vključene v produkcijo ter iskanju rešitev ne le kot odgovorov na težave, temveč s pogumnim in pozitivnim pogledom v prihodnost,«je zaključil vrhovni svetovalec Gildásio Mendes dos Santos.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi