V korak z mladimi.

Vodstvo salezijanske inšpektorije na duhovnih vajah vrhovnega predstojnika

Od nedelje 6. do sobote 12. novembra 2022 bo vrhovni predstojnik don Boskovih salezijancev Ángel Fernández Artime predsedoval duhovnim vajam inšpektorialnih svetov salezijanske pokrajine srednja in severna Evrope. Med njimi bo tudi inšpektor slovenske salezijanske inšpektorije Marko Košnik s svojim svetom.

Duhovne vaje bodo potekale v Valdoccu. S tem se zaključuje cikel duhovnih vaj z inšpektorialnimi sveti različnih salezijanskih pokrajin, ki se je začel tako v Valdoccu pred približno enim letom, novembra 2021.

Pridiganje duhovnih vaj inšpektorjem in inšpektoralnim svetovalcem različnih salezijanskih pokrajin s strani vrhovnega predstojnika je novost, ki jo je uvedel Á. F. Artime po 28. vrhovnem zboru kot instrument animacije krajevnih voditeljev in svetov salezijanskih inšpektorij in vizitatorij ter za usklajevanje enotne poti Družbe po skupnih programskih smernicah.

V Valdoccu se prihodnji teden tako zaključuje dolga pot duhovnih vaj, ki se je prav tu začela novembra 2021 s predstojniki sredozemske pokrajine in se nadaljevala z duhovnimi vajami za inšpektorialne svete pokrajine Medamerika (Ekvador, februar 2022), Amerika Južni rog (Brazilija, Porto Alegre, februar 2022), Afrika-Madagaskar (Kamerun, marec 2022), vzhodna Azija-Oceanija (Tajska, maj 2022) in južna Azija (Indija, Panjim, september 2022).

Duhovne vaje obsegajo sedem konferenc Á. F. Artimeja o osrednji temi »Salezijanska posvečena identiteta v luči 28. vrhovnega zbora« ter štiri dialogna srečanja med vrhovnim predstojnikom in sobrati na temo spodbujanja in vodenja Družbe. Vse to je uokvirjeno tudi v luči sv. Frančiška Saleškega, čigar duhovnost prežema vse leto 2022 zaradi 400. obletnice njegove smrti.

Druge skupne dejavnosti na duhovnih vajah so hvalnice, čas za molitev in osebno premišljevanje, pogovor z Ángelom Fernándezom Artimejem in ob koncu dneva večernice ter »salezijanska beseda za lahko noč«, ki jih bodo podajali različni inšpektorji. Poleg tega v Valdoccu ne bo manjkalo priložnosti »pitja iz salezijanskega vira« don Boskovega oratorija, začenši z obiskom muzeja Don Boskova hiša, okolja, ki je zasnovano prav za omogočanje neposrednega stika z izvori salezijanstva.

Duhovnih vaj salezijanske pokrajine srednje in severne Evrope, ki jih bo vodil vrhovni predstojnik in usklajeval pokrajinski svetovalec Roman Jachimowicz, se bo udeležilo okoli 130 salezijancev. Zaradi velike kulturne in jezikovne raznolikosti pokrajine so vsa uradna besedila prevedena v osem jezikov, govori vrhovnega predstojnika pa bodo simultano prevajani v štiri jezike.

Pokrajina srednja in severna Evropa, ki jo je v tej obliki ustanovil 27. vrhovni zbor leta 2014, vključuje 17 inšpektorij, ki usklajujejo salezijansko delo v 24 državah. Najnovejša statistika na dan 31. 12. 2021 izkazuje navzočnost 2060 salezijancev in 13 novincev, dejavnih v 267 kanoničnih salezijanskih ustanovah.

ANS

Morda vas zanima tudi