V korak z mladimi.

Vrednote skupnosti, sinodalnosti in poslušanja

Začelo se je 7. srečanje salezijanskih inšpektorjev Evrope

V Valdoccu se je začelo tridnevno srečanje salezijanskih inšpektorjev Evrope, na katerem sodeluje tudi slovenski salezijanski predstojnik Marko Košnik. Osrednje teme se nadaljujejo s srečanja izpred dveh let: migracije v Evropi, oblikovanje salezijancev in laikov, urejanje formacijskih ustanov, sinoda o mladih in pot do 28. vrhovnega zbora salezijancev.

Ob začetku jih je nagovoril vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime, ki je med drugim izpostavil vrednote skupnosti, sinodalnosti in pripravljenosti poslušati.

“Začenjamo 7. srečanje inšpektorjev Evrope, na katerem so navzoči tudi laiki. V tem šestletju smo uvideli, da je potrebno spremeniti način naših srečevanj. Zato so na tem srečanju navzoči tudi laiki. Projekt Evropa (izmenjava misijonarjev) se nadaljuje, toda Evropa je veliko več kot projekt Evropa. Ta celina je zelo različna. Take vrste različnost najdemo samo tu.

Največji dar te regije je velika skupnost, ki pa ni uniformirana. To je velik dar za našo družbo. Največji dar, ki ga živimo, je dar skupnosti. Po vsem svetu lahko začutimo, da smo skupnost, da smo se v zadnjih letih bolj približali temu idealu. Na naših srečanjih smo ugotavljali, iz kakšnega bogastva različnosti živimo.

Druga stvar, ki jo želim izpostaviti, se navezuje na sinodo mladih. Govori se o sinodalnosti. Mogoče je nekaterim škofom to težko sprejeti, ker se način vodenja Cerkev spreminja. Vendar je sinodalnost prava pot, ki jo lahko živimo v Cerkvi. To je za nas izkušnja bratstva, izmenjave, čut pripadnosti, ki je zelo močan. Niste tukaj, da bi poslušati samo mene in vrhovne svetovalce, da bi slišali, kaj morate storiti, ampak smo zato tukaj, da naredimo pot skupnega razmišljanja. Danes ima Evropa take in drugačne izzive, težave, priložnosti. Tu smo zato, da skupaj ugotovimo, kaj lahko storimo. To je velik dar, da lahko v tem duhu resnične skupnosti najdemo najboljše moči naše Družbe.

Blagor nam, salezijancem, to vam lahko zatrdim, ker živimo visoko mero edinosti v primerjavi z drugimi redovi.

Pred dvema letoma smo govorili o mladih migrantih. Govorili smo o pomembnosti formacije. Te teme želimo še bolj poglobiti in jim dati zaključek. Veliko sprememb je bilo narejenih v Latinski Ameriki in to je potrebno tudi v Evropi, ki je zelo kompleksna. Po sinodi je pomembno predvsem poslušati, kakor nam je nakazal papež Frančišek, ki se je med sinodo s svojim načinom znal zadržati. Če izvzamemo pridigo, je vsega skupaj govoril samo tri minute. Na mnoge druge načine je pokazal, kako je potrebno prisluhniti, biti navzoč in dati podporo različnim idejam.”

Morda vas zanima tudi