V korak z mladimi.

Vrhovni predstojnik mladim Indijcem: »Vi ste moja prioriteta«

Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime se je v drugi polovici oktobra 2022 mudil na 10-dnevnem obisku v Indiji. Obiskal je salezijansko inšpektorijo Bombaj ter inšpektoriji Guwahati in Shillong na severovzhodu Indije, kamor so prvi salezijanski misijonarji prišli pred 100 leti. Na tem področju, v indijski državi Assam je dolga leta deloval tudi slovenski salezijanski misijonar Pavel Bernik.

Med mnogimi srečanji se je vrhovni predstojnik 25. oktobra srečal tudi s približno 350 mladimi iz različnih izobraževalnih središč, ki jih don Boskovi salezijanci vodijo v treh inšpektorijah severovzhodne Indije.

Zbrani v prostorih kampusa Azara Univerze Don Bosco Assam so mladi s pesmijo in tradicionalnimi plesi sprejeli 10. don Boskovega naslednika. Pred množico fantov in deklet, oblečenih v tipična oblačila različnih plemen in geografskih izvorov, je Á. F. Artime izrazil veselje nad spoznanjem tolike lepote in kulturne pestrosti. Med drugim je dejal: »Spoznali smo se pred pol ure, a zdi se, da se poznamo že dolgo, kot da bi bil del vašega zavoda. Ko sem sam in s svojimi salezijanci, spremljevalci ter člani salezijanske družine z vami mladimi, čutim, da smo ustvarjeni za vas […] Dragi mladi, ta čas je ves za vas, ker ste moja prioriteta.«

Sledil je pogovor v obliki vprašanj in odgovorov. V zvezi z mladimi po svetu je vrhovni predstojnik poudaril, da je kulturna raznolikosti zelo velika vrednota, vendar pa obstaja točka, ki je skupna vsem, kar je opredelil že don Bosko: »Iskra dobrote v srcu vsakega fanta in dekleta.«

Mladim je ponovno potrdil svoje osebno zaupanje in zaupanje vseh salezijancev: povabil jih je, naj se ne bojijo, ampak naj zaupajo v Boga in naj izkoristijo študijske možnosti, ki jim jih ponuja salezijanska družina: »Vedite, da se ne izobražujete le za službo, ampak za srečo,« je pojasnil.

Eno od vprašanj se je nanašalo na problem duševnega zdravja mladih. Ob velikem številu samomorov in depresij je vrhovni predstojnik poudaril, kako pogosto so mladi stisnjeni med pričakovanja in družbene pritiske ter lažne rešitve, ki jih družba ponuja. Povabil jih je, naj »sanjajo o tem, da bi naredili in dosegli pomembne stvari v svojem življenju ter svojo moč in čas posvetite uresničitvi teh sanj.« Hkrati pa jih je pozval, »naj vse gradijo korak za korakom«, z vztrajnostjo in vedrino.

O razločevanju življenjske poklicanosti je vrhovni predstojnik ponudil jasne in poučne odgovore ter vse povabil, naj resno odkrijejo, kaj je njihovo poslanstvo, saj, kot je pojasnil, »poklic ni le služba, ampak je čudovito, ko delo in poklic postaneta eno.«

Med težavami, ki so skupne mladim po vsem svetu, je vrhovni predstojnik nakazal pomanjkanje dela, ki ga ne razumemo le kot brezposelnost ali ekonomsko-socialni problemi, ampak na globlji ravni, kot »nezmožnost biti na odru svojega življenja, v realnosti, na katero se pripravljate s trdim delom ter uporabiti svoje darove in talente«. Ob vsem tem je ponovil salezijansko poslanstvo kot protiutež s temi težavami in pozval: »Dati moramo najboljši del sebe, dati moramo vse od sebe in imeti vero.«

Nazadnje je o perspektivah salezijanske vzgoje poudaril pomen skupnega delovanja v duhu salezijanske družine, izogibanju povprečnosti in stremljenja k odličnosti, ne toliko v tem, da bi več delali, ampak da bi dali najboljše od sebe na poti prenove.

Prijetno druženje se je zaključilo s tradicionalnimi pesmimi mladih in pevskim odzivom vrhovnega predstojnika, ki je zaigral in zapel dve španski ljudski pesmi.

ANS

Morda vas zanima tudi