V korak z mladimi.

Vrhovni predstojnik na Tajskem

Po dveh dneh počitka, po vrnitvi iz Afrike, vrhovni predstojnik salezijancev nadaljuje mednarodna potovanja: odpravlja se na Tajsko, kjer bo v tednu od 7. maja vodil duhovne vaje za inšpektorialne svetovalce salezijanske pokrajine Vzhodna Azija in Oceanija.

Zbrali se bodo inšpektorji in sveti osmih inšpektorij: Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Južni Filipini, Severni Filipini, Kitajska in Vietnam. Navzoči bodo predstojniki štirih vizitatorij: Mjanmar, Indonezija, Papua Nova Gvineja in Salomonovi otoki ter Vzhodni Timor. Prav tako se bodo duhovnih vaj udeležili delegati petih inšpektorialnih delegatur: Kambodža (inšpektorija Tajska), Monogolija in Severni Vietnam (inšpektorija Vietnam), Pacifik (inšpektorija Avstralija) ter Pakistan (inšpektorija Južni Filipini).

Bogata kulturna in jezikovna raznolikost salezijanske pokrajine je bogastvo in izziv za 19 držav v šestih časovnih pasovih, v katerih delujejo salezijanci. Pokrajina je v pogledu Družbe ena bolj cvetočih. Po podatkih na dan 31. december 2021 šteje 1.425 salezijancev in 51 novincev.

Vrhovni predstojnik ter vsi salezijanski predstojniki se bodo zbrali 5. maja v Bangkoku ter opravili vse potrebne protokole, ki jih država zahteva za preprečevanje širjenja bolezni covid-19. Naslednji dan vključuje nekaj simboličnih in pomembnih trenutkov: vrhovni predstojnik se bo na plavajočo tržnico v Ratchaburiju pripeljal s čolnom, kot so to počeli prvi salezijanski misijonarji. Nato bo v stolnici somaševal pri sveti maši, ki jo bo daroval škof ordinarij msgr. John Bosco Panya, bivši salezijanski gojenec.

Nato se bo poklonil salezijanskim misijonarskim pionirjem v tej regiji z obiskom in molitvijo na grobovih msgr. Gaetana Pasottija, prefekta (od 1934) in apostolskega vikarja (od 1941) v Ratchaburiju ter naslednika msgr. Pietra Caretta, ki je leta 1966 postal prvi škof škofije Ratchaburi. Obiskal bo nekatere zgodovinske ustanove don Boskovih salezijancev in sester služabnic Marijinega brezmadežnega srca, redovnic, ki so bile leta 1987 sprejete v salezijansko družino kot 14. skupina). Ustanovil jih je je msgr. Pasotti.

V večernih urah je predviden prihod v Hua Hin, kjer bodo v salezijanskem domu potekale duhovne vaje. Tako kot v drugih salezijanskih pokrajinah (Interamerika, Amerika Južni rog in Afrika-Madagaskar) bo vrhovni predstojnik vodil duhovne vaje na temo temo »Salezijanska posvečena identiteta v luči 28. vrhovnega zbora« ter pogovore o temah animacije in vodenja Družbe.

Po duhovnih vajah se bo vrhovni predstojnik ustavil še na animacijskem obisku tajske salezijanske inšpektorije sv. Pavla.

ANS

Morda vas zanima tudi