V korak z mladimi.

Vrhovni predstojnik salezijancev imenovan v kardinalski zbor

Papež Frančišek je v nedeljo, 9. julija 2023, po molitvi Angel Gospodov in pozivih naznanil imena enaindvajsetih novih kardinalov. Konzistorij za imenovanje novih kardinalov bo 30. septembra 2023.

»Dragi bratje in sestre, v veselje mi je naznaniti, da bom 30. septembra letos imel konzistorij za imenovanje novih kardinalov. Njihov izvor izraža univerzalnost Cerkve, ki nadaljuje z oznanjevanjem usmiljenje Božje ljubezni vsem ljudem na zemlji. Umestitev novih kardinalov v rimsko škofijo pa tudi kaže na neločljivo povezanost med Petrovim sedežem in delnimi Cerkvami razširjenimi po vsem svetu.«

Med imenovanimi je vrhovni predstojnik salezijancev, Ángel Fernández Artime SDB.

Imenovanje Ángela Fernándeza Artimeja v kardinalski zbor je znak zaupanja in upanja, ki ga sveti oče Frančišek polaga v Ángela in don Boskove salezijance. Poleg tega vključitev novih kardinalov v rimsko škofijo dokazuje neločljivo vez med Petrovim sedežem in krajevnimi Cerkvami, razširjenimi po vsem svetu. Njihov izvor izraža vesoljnost Cerkve, ki še naprej oznanja Božjo usmiljeno ljubezen do vseh ljudi na zemlji.

Sveti oče je avdienco sklenil s povabilom k molitvi za nove kardinale: »Molimo za nove kardinale, da bi potrdili svojo pripadnost Kristusu, usmiljenemu in zvestemu Velikemu duhovniku (prim. Heb 2,17), naj mi pomaga v službi rimskega škofa v dobro vseh vernih svetih Božjih ljudi.«

Ángel Fernandez se je rodil 21. avgusta 1960 v Gozón-Luancu v Asturiji v Španiji; prve redovne zaobljube je izpovedal 3. septembra 1978, večne zaobljube 17. junija 1984 v Santiagu de Compostela, v duhovnika pa je bil posvečen 4. julija 1987 v Leonu.

Diplomiral je iz pastoralne teologije in pridobil licenciat iz filozofije in pedagogike. Bil je delegat za mladinsko pastoralo, ravnatelj šole v Ourenseju, član inšpektorialnega sveta v Leonu in inšpektorjev vikar ter od leta 2000 do 2006 inšpektor.

Po 26. vrhovnem zboru je bil leta 2009 imenovan za inšpektorja južnoargentinske inšpektorije s sedežem v Buenos Airesu. V tej službi je imel priložnost spoznati in osebno sodelovati s takratnim nadškofom Buenos Airesa kardinalom Jorgejem Mario Bergogliem, današnjim papežem Frančiškom. 23. decembra 2013 je bil imenovan za predstojnika nove sredozemske španske inšpektorije, posvečene Mariji Pomočnici, a preden je lahko prevzel novo službo, ga je 27. vrhovni zbor 25. marca 2014 izbral za vrhovnega predstojnika salezijanske družbe in X. don Boskovega naslednika. 11. marca 2020 ga je 28. vrhovni zbor znova potrdil za vrhovnega predstojnika salezijancev za šestletje 2020‒2026.

Morda vas zanima tudi