V korak z mladimi.

Vrhovni predstojnik v videopogovoru o Artemiju Zattiju

»Bil je prepričan salezijanec, zaljubljen v Boga, ki je v služenju najrevnejšim iskal in našel pot do sreče«

»Prvi salezijanec svetnik, ki ni bil mučenec, a tudi salezijanec brat, italijanski priseljenec v Argentini, v Patagoniji, kjer je opravljal svoje poslanstvo. Poslanstvo, ki ga lahko opredelimo kot salezijansko, evangelizacijsko, vzgojiteljsko. Vse to pomeni bogato raznolikost. To je velik dar, kot je ob beatifikaciji dejal moj predhodnik, Juan Edmundo Vecchi.« Ángel Fernández Artime, vrhovni predstojnik salezijancev, v izčrpnem videointervjuju, ki ga je spodbudil Sektor za družbeno obveščanje in ga je v sodelovanju z IME Comunicazione pripravil Maciej Makula, govori o Artemiju Zattiju, ki bo v nedeljo, 9. oktobra, razglašen za svetnika.

Ko preučuje lik mladega migranta Zattija, vrhovni predstojnik opazi njegovo »veliko preprostost krščanskega življenja v krogu migrantske družine, ki dela in se počuti zelo povezana« in »na srečo oz. po Božji milosti najde salezijansko župnijo«.

Á. F. Artime ob današnjem pričevanju Zattija še posebej izpostavi lik »prepričanega salezijanca, očaranega, zaljubljenega v Boga, v Jezusa, ki v služenju drugim, najrevnejšim, išče in najde pot do sreče«, pa tudi »salezijanca z globokim čutom za skupnost in služenje skupnosti«.

V odgovoru na vprašanje o pomembnosti Zattija in njegovih življenjskih izkušenj v zvezi s pandemijo covid-19 vrhovni predstojnik izpostavi še druge značilnosti bodočega svetnika: »Služba in delo kot služenje vsem … in poudarjam še en element, ki ga bomo morali v teh letih poglobiti: Artemij Zatti je bil vedno salezijanski vzgojitelj, brat, vendar vzgojitelj, ne v šoli, ampak vzgojitelj, rekel bi, v šoli življenja, zlasti na področju zdravja.« Pri vsem tem je vedno ostal pristen »človek vere, ki je molil in bil zelo zvest trenutkom skupnosti«.

Zato deseti don Boskov naslednik v enem stavku povzema življenjsko sporočilo, ki ga je Artemij Zatti zapustil salezijanski družini in celotni Cerkvi: »V vseh življenjskih položajih je mogoče delati dobro ljudem, jih vzgajati in evangelizirati«.

In sklene: »Svetost ni samo enodnevna, ko se razglasi svetnik. Prepričan sem, da bo sveti Artemij Zatti za našo salezijansko družino, na poseben način za našo Družbo in še bolj za lik salezijanca brata ne le velik priprošnjik, temveč stalen pozivatelj in klicatelj, da odgovorimo na ta čudoviti poklic, ki prinaša, kot sem dejal, globok občutek posvetitve, ljubezni do tega, da smo salezijanci«.

Celoten videoposnetek pogovora si lahko ogledate na spodnji povezavi s slovenskimi podnapisi.

Morda vas zanima tudi