V korak z mladimi.

Vrhovni predstojnik vošči Salezijanski mladini

Naši mladi kot kvas v današnji človeški družini

Na praznik sv. Janeza Boska, 31. januarja, deseti don Boskov naslednik Ángel Fernández Artime s pomembnim sporočilom spodbuja mlade k družbeni zavzetosti, da bi živeli kot pravi kvas v človeški družini. Predlaga štiri področja delovanja: služenje človeškemu življenju, spodbujanje družinskih vrednot, obramba človekovih pravic in pravic otrok ter spoštovanje in skrb za stvarstvo. Mlade vabi, naj bodo kvas, sol in luč v današnji človeški družini. Spodbuja jih, naj sprejmejo zavezo, da bodo gradili pravičnejši in bolj bratski svet ter uporabili svoje najboljše moči in pozitivno energijo za uresničitev sanj, ki jih ima Bog za vsakega izmed njih.

Dragi mladi po vsem salezijanskem svetu!

V službi vrhovnega predstojnika vam v don Boskovem imenu in imenu celotne salezijanske družine pošiljam pozdrav in besedo ob njegovem prazniku.

Še naprej želimo skupaj hoditi po poti življenja, kot ste nas prosili v dneh vaše navzočnosti na 28. vrhovnem zboru salezijancev. Tam ste nam dejali: »Radi bi vam povedali na glas, iz vsega srca. Biti tukaj je za nas uresničitev sanj: v tem posebnem kraju, ki je Valdocco, kjer se je začelo salezijansko poslanstvo, skupaj salezijanci in mladi za salezijansko poslanstvo, s skupno željo, da bi bili skupaj svetniki. V vaših rokah so naša srca. Skrbite za ta dragoceni zaklad. Nikoli nas ne pozabite in nam še naprej prisluhnite.«

Dragi mladi, vedno me je ganila vaša prošnja, da bi bili skupaj svetniki, ki nas vabi, naj skrbimo za vas in dragoceni zaklad vaših mladih src; za vse vas, ki želite biti pristni, solidarni, bratski in pravi verniki, ženske in moški globoke vere v Gospoda življenja.

Dragi mladi, poklicani ste k velikemu poslanstvu!

Zadnji trije papeži – Janez Pavel II., Benedikt XVI. in Frančišek – so veliko razmišljali o vas in vam postavili pogumne in močne izzive. Ti izzivi so zelo aktualni, pravočasni in – naj rečem – zelo »salezijanski«.

Zato vam v Jezusovem imenu predlagam zahtevno poslanstvo: biti dejavni v svoji družbeni zavezanosti kot pravi kvas v človeški družini.

Pred vami je velik izziv, da še naprej sprejemate odgovornost za dar življenja, za vse človeško življenje. Služiti »kulturi življenja« bo za vsakega od vas vedno privlačna in zahtevna naloga. Spodbujanje družinskih vrednot in prizadevanje za odpravo revščine, zaradi katere številni ljudje živijo na robu družbe ter boj proti lakoti so vprašanja, ki vas kot mlade pogosto ne pustijo ravnodušne. Dobro je, da se nekateri od vas vključujejo v obrambo človekovih pravic in pravic otrok. Da ne omenjamo velikega izziva, ki ga predstavlja izgradnja miru. Prizadevanja, ki jih vlagamo v prizadevanje za mir, niso nikoli zadostna. Prav tako ste zelo občutljivi za dobro rabo zemeljskih virov, skrb za stvarstvo in spoštujete vse, kar je povezano s pravilno ekologijo.

Vam, ki berete to sporočilo po vsem svetu, v tisočih salezijanskih hišah, ki delite isto vero, pravim: spodbujajte pristen dialog med seboj. Drugi, spremljevalec, ki se razlikuje po kulturi in veri, je vedno mlad človek, kot ste vi, s katerim se lahko srečate, pogovarjate in celo spoprijateljite. Razlike ne smejo ostati le ovira, temveč morajo postati priložnost za medsebojno bogatenje.

Dragi mladi, vsi ti in številni drugi izzivi danes vplivajo na človeško družino. Danes želimo biti kvas, sol, luč.

Ti izzivi zahtevajo, da s svojim življenjem, izobraževanjem, študijem, delom in poklicem izrazite »da«, ki konkretno kaže vašo zavezanost gradnji pravičnejšega in bratskega sveta.

Ti izzivi vas postavljajo na razpotje, na katerem boste sprejeli ali zavrnili predano in vznemirljivo življenje, v katerem boste usmerili vse svoje najboljše moči in energijo v skladu z Božjimi sanjami za vsakega od vas.

Seveda od vas ne zahtevamo nobenega posebnega ali izjemnega junaštva, ampak le – in to je veliko – da bi darovi in talenti, ki jih je Bog podelil vsakemu od vas, obrodili sadove, da bi se zavezali k rasti v veri, resnični ljubezni, bratstvu in služenju vsem, zlasti najmanjšim, tistim, ki jih je življenje najbolj prizadelo, in tistim, ki imajo manj možnosti.

To se mi zdi velik predlog za vsakega mladega kristjana in salezijanca, ki želi biti danes Gospodov misijonski učenec, in za vsakega mladega pripadnika drugih veroizpovedi, ki je prisoten v don Boskovih hišah.

Zaključujem z zahvalo Gospodu za toliko izrazov lepote, polnosti in dobrote, ki so prisotni v vaših življenjih, dragi mladi, in ki vas spodbujajo k razmišljanju o drugih mladih, ki so podobni vam, a so izgubljeni, zmedeni in daleč od vrednot, ki jim dajejo dostojanstvo.

Naš Bog, ki je Oče vseh svojih sinov in hčera, vas potrebuje in vas prosi, da bi bili njegovo obličje in roke, da bi se približali tistim, ki imajo manj možnosti.

Spodbujam vas k tej zavezi in vam želim vesel don Boskov praznik!

Z resnično naklonjenostjo vas pozdravljam,

Ángel Fernández Artime, SDB
vrhovni predstojnik

Morda vas zanima tudi