V korak z mladimi.

»Vsak čas je dober čas«

Romarski shod ob prazniku Marije Pomočnice 2021

Lurška votlina na Rakovniku ves čas epidemije ni nikoli samevala. Tudi v najbolj težkem obdobju zaprtja so k Mariji prihajali posamezniki, pred njo naredili križ, pomolili ali se enostavno ustavili in umirili.

Toliko bolj veselo je bilo na zunanji praznik Marije Pomočnice, 30. maja, ko se je votlina spremenila v čudovito naravno katedralo, polno Marijinih častilcev, pevcev rakovniškega župnijskega zbora pod vodstvom Toma Varla in organistke Melite Maček, ministrantov in salezijancev na čelu z voditeljem slovesnosti, arhidiakonom dr. Jožetom Plutom.

Slovesnost se je začela v svetišču Marije Pomočnice, od koder je med prepevanjem lavretanskih litanij milostni kip v procesiji krenil do lurške votline. Tu je potekala sveta maša, med katero je Bog ravno pri pridigi pridal svoj blagoslov v krajši plohi, da so lahko verniki bolj zbrano prisluhnili klenim in preprostim besedam voditelja, ki je znal povezati ljubezen svete Trojice z Marijo in našim vsakdanjim življenjem.

»Tudi ta čas, ki ga živimo, je milostni čas. Tudi pred pol leta je bil milostni čas. Zdaj živimo v novih časih, z novimi izkušnjami. Če ga živimo, kot ga je živela Marija in mnogi drugi v zgodovini Cerkve in naroda, ga živimo polno.« Svoje razmišljanje je nadaljeval z obredom svetega krsta, kjer novokrščenca pokrižamo v znamenju svete Trojice. To je zunanji in hkrati notranji, duhovni vstop v Božje občestvo, občestvo Cerkve. »Kaj je večjega kot milost svete vere, ko se nam Bog razodeva na način, ki ga razumemo.«

Romarji so po končani sveti maši milostni kip pospremili nazaj v cerkev, kjer so prejeli še blagoslov Marije Pomočnice.

Morda vas zanima tudi