V korak z mladimi.

»Vse premorem v njem, ki mi daje moč«

Predčasen zaključek duhovnih vaj za salezijance

Svetopisemski citat iz Pavlovega pisma Filipljanom po izboru pridigarja Maksa Ipavca je spremljal salezijance, zbrane v Veržeju na prvem terminu duhovnih vaj. Zbrala se je skoraj slaba polovica celotne inšpektorije, da bi si v tednu dni napolnila duha in odpočila telo. A prišlo je neizogibno …

Letošnji pridigar Maks Ipavec, župnik v Begunjah pri Cerknici in dekan, je udeležence s svojo kleno besedo, načitanim znanjem ter veliko ljubeznijo do Božje besede in slovenskih verzov vodil v globine človekove duše in višine Duha. Pester nabor tem, primeri iz življenja in živahno, na trenutke čustveno pripovedovanje in osebno pričevanje ni prav nikogar pustilo v mnogokrat tradicionalno dremavost in počitek »v Gospodu«.

Po srečanju z Gospodom je pridigar udeležencem odstiral še teme o jaslicah, živem evangeliju človeštva, podal jim je čudovit pogled na Božjega služabnika Andreja Majcna, se dotaknil trpljenja in smrti, poglabljal v Sveto pismo in Koran, prikazal redovnika – bojevnika z Bogom in ljudmi ter osmislil prinašanje Kristusa današnjemu človeku. Svoje misli je črpal iz bogate zakladnice duhovnih pisateljev in svetnikov, jih požlahtil s svojimi izkušnjami in razmišljani, vse pa začinil z bogato duhovno bero slovenskih bolj ali manj znanih pesnikov, tako posvetnih kot duhovnih.

Čeprav je razglašena epidemija okrnila in skrajšala duhovne vaje, imajo udeleženci po besedah inšpektorjevega vikarja Petra Končana več kot dovolj bogatih pridigarjevih vsebin za nadaljevanje osebnih duhovnih vaj v prihodnjih dneh, ko bodo sobratje zaradi ukrepov države in Cerkve prikrajšani za redno pastoralno in drugo delo.

Morda vas zanima tudi