V korak z mladimi.

Vzel, blagoslovil, razlomil in dal

Alojzij Slavko Snoj je obhajal zlato mašo

Salezijanska skupnost na Rakovniku je v družinskem krogu praznovala zlato mašo sobrata Alojzija Slavka Snoja. Sobrat salezijanec, misijonar, profesor, dekan, nekdanji inšpektor in vicepostulator je mašniško posvečenje prejel 21. marca 1970 na Rakovniku, naslednji dan pa je prav tako v svetišču Marije Pomočnice obhajal novo mašo. Čeprav je bilo načrtovano drugače, je po očitni Božji previdnosti s praznovanji zlate maše začel v kapeli Majcnove hiše, ki nosi ime po njemu tako ljubem misijonarju Božjem služabniku Andreju Majcnu.

V homiliji je sobratom položil na srce pomen duhovniškega poslanstva: spremenjenje oz. spreobrnjenje. Tako kot sadova narave, pšenica in grozdje, preideta skozi spremenjenje, ki je očitno, trpeče, da postaneta hrana za ljudi, tako bi moralo biti z duhovnikom in vsakim Jezusovim sledilcem.

Svojo misel je nadaljeval z razlago štirih besed, ki jih duhovniki izgovarjajo v evharistični molitvi pri vsaki sveti maši: vzel, blagoslovil, razlomil in dal. Besede je prenesel nase in svojo prehojeno pot.

Praznovanje se je nadaljevalo za družinsko mizo. Ob tej priložnosti mu je kratko voščil tudi inšpektor Marko Košnik, ki se je oglasil iz karantene. Ravnatelj skupnosti Marjan Lamovšek je ob voščilu dodal misel, da čeprav trenutno duhovniki ne morejo maševati in praznovati z Božjim ljudstvom, vendar mašujejo za ljudstvo, kar je današnja zlata maša gotovo bila.

Popoldne je Alojzij Slavko Snoj sveto mašo daroval tudi v svetišču Marije Pomočnice, ki so ji verniki lahko sledili preko družbenih omrežij.

Morda vas zanima tudi