V korak z mladimi.

Vzgajati v don Boskovem duhu

Pogovor z animatorji poletnega oratorija v Vatikanu

Vloga vzgojitelja je nedvomno fascinantna, še posebej, če je prostor vatikansko okolje. Nekaj ​​o tem vedo salezijanci, ki izvajajo poletni oratorij 2023. So mladi, ki so postali vzgojitelji po izbiri in po poslanstvu. Zvesti karizmi don Boska in Marije Dominike Mazzarello se trudijo prinašati evangeljsko sporočilo novim generacijam ter jih hkrati oblikovati in spodbujati ustvarjalnost za zorenje vesti.

Začnejo zgodaj zjutraj, ko otroke vpeljejo v igro, razvedrilo ter trenutek razmisleka in poglobitve. Gre za pobudo, ki jo v Vatikanu promovirajo posebej za nove generacije in poteka od 3. julija do 4. avgusta. Naloga vzgojiteljev je vključiti najmlajše na pot, ki ima za ozadje encikliko papeža Frančiška Vsi bratje. To počnejo z igrami, športom, predstavami in skupinskimi delavnicami. Letošnja tema je namreč »Bee heroes – Teams of heroes«, kjer čebele pomagajo razumeti otrokom določene vrednote, medtem ko se zabavajo.

Sestra April Hoffman prihaja iz ZDA, kjer je poučevala na osnovni in srednji šoli. Stara je 36 let in je trenutno v Rimu, kjer obiskuje tečaj o salezijanski duhovnosti. »Zelo sem vesela te izkušnje v Vatikanu s toliko otroki,« nam zaupa. V tem študijskem obdobju v Rimu ji je namreč manjkal neposredni stik z mladimi, saj zanjo govoriti o Jezusu v don Boskovem duhu pomeni »skupno družinsko izkušnjo«. Pravzaprav je svetnik iz Turina, pojasnjuje sestra Hoffman, želel pripeljati mlade k Jezusu in obratno. Zato se počuti privilegirano, da lahko igra vlogo vzgojiteljice v okolju, v katerem živi papež in kjer se nahajajo zakladi vere in umetnosti, kot so bazilika svetega Petra, muzeji in vatikanski vrtovi.

Salezijanec Avil Correia pa je star 30 let in prihaja iz Mumbaja v Indiji. Je študent tretjega letnika teologije na Papeški salezijanski univerzi. V Mumbaju je že obiskoval aspirant za razločevanje poklicanosti in leto noviciata. Zdaj se pripravlja na duhovništvo. Tudi zanj je vatikanska izkušnja »edinstvena, drugačna od tistih, ki sem jih doživel v zadnjih dveh letih. Tukaj veliko sodelujemo z laiki, gre za nov način dela, tudi če je slog salezijanski.« Zelo ga veseli, da se otroci na oratoriju počutijo kot doma in se ob dejavnostih in delavnicah, igrah in posebnih dogodkih zabavajo in učijo.

»Vloga vzgojiteljev je«, pojasnjuje, »biti skupaj z odgovornimi animatorji. Od jutra, ko so igre, med obroki, do delavnic.« Temeljna naloga je biti blizu vsem in ponuditi salezijanskega duha, kar pomeni »prinašati Kristusovo ljubezen otrokom in biti znamenje in nosilec te ljubezni«. Correia poudarja, da »živimo ta duh v deljenju časa z otroki in njihovimi družinami, z našo prisotnostjo in bližino«. Pomembno je namreč sodelovanje z laiki. »Na ta vidik,« nadaljuje, »se osredotočamo in se učimo drug od drugega, pri čemer uporabljamo don Boskovo metodo«.

»Največji« v ekipi je salezijanec Joseph Benny, prav tako rojen v Indiji, star 43 let. Že 12 let je duhovnik in živi v salezijanski skupnosti Katakombe San Callisto v Rimu. Je koordinator poletnega oratorija in to vlogo opravlja že drugo leto. Tudi zanj je ta izkušnja »zelo bogata in polna blagoslovov za otroke in odrasle«. Kar ga je letos najbolj prevzelo, je predanost dvajsetih petnajstletnikov, ki pomagajo animatorjm. To so tisti, ki so se že udeležili poletnega oratorija v Vatikanu v prejšnjih sezonah in bodo čez dve leti lahko tudi sami animatorji.

Nicola Gori, L’Osservatore Romano

Morda vas zanima tudi