V korak z mladimi.

Vzgojitelji in oznanjevalci mladih z vero in upanjem

Poročilo vrhovnega predstojnika na 28. vrhovnem zboru

Po poročilih vrhovnih svetovalcev je na 28. vrhovnem zboru salezijanske družbe, ki poteka v Valdoccu od 16. februarja do 4. aprila, svoje poročilo o stanju salezijanske družbe predstavil tudi vrhovni predstojnik. Prvič v zgodovini Družbe so predstavitev neposredno prenašali na družbenem omrežju Facebook. S tem so do potrebnih informaciji prišli mnogi laiki in člani salezijanske družine. Besede vrhovnega predstojnika so rezultat mnogih živetih izkušenj ob osebnih srečanjih v tem šestletju: srečal se je z več kot 13.000 sobrati.

»Kakšno je stanje naše ljubljene Družbe?« je bilo vprašanje ob začetku poročila, s katerim je skušal odgovoriti z več luči in manj senc. »Zmanjšala se je vidnost in verodostojnost našega posvečenega življenja: to je nenehna slabost in izziv, s katerim se soočamo z vero in pogumom. Več kot 400 novincev, ki vsako leto začnejo salezijansko življenje, pa so dar, ki potrjujejo, da naša Družba ne izgublja zvestobe,« je med drugim dejal vrhovni predstojnik.

Družba ostaja misijonska v raznovrstnih okoljih: kjer je krščanstvo v manjšini, v muslimanskih in budističnih okoljih, v okoljih okrepljene navzočnosti, kot je Amazonija: tam je 47 skupnosti, v katerih deluje 245 salezijancev. Misijonska poklicanost lahko poteka samo v solidarni razpoložljivosti med inšpektorijami z izmenjavo sobratov. Kjer so, četudi številčno majhne inšpektorije, odprte in pripravljene na izmenjavo, je opazna obojestranska rast, inšpektorije, ki se zapirajo, pa počasi umirajo.

»Kot salezijanci nadaljujemo z vzgojo in evangelizacijo mladih«: poudarek dajemo evangelizaciji, več pozornosti spremljanju in vključevanju družin. »Kot Družba se čutimo dejavni del Cerkve v povezanosti s papežem Frančiškom, vedno pripravljeni sprejemati njegove pobude in usmeritve, kot na primer na zadnjih sinodah o družini in mladih.«

Široke in raznovrstne napore vlagamo v pojav migrantstva, kjer so pribežniki in priseljenci. Vse to zahteva več doslednosti v animiranju vzgojnih skupnosti z laiki in drugimi člani salezijanske družine.

Seveda ne manjka izzivov. Predvsem v začetnem oblikovanju salezijancev je potrebno okrepiti salezijansko karizmatično istovetnost in ob enem ne pozabljati na naslednja leta salezijanskega življenja. Odločno je zavrnil klerikalno usmeritev, »semeniško« vzgojo ter opravljanje vzgojne prakse v skupnostih, ker sobratje »potrebujejo delavcev za svoje projekte«, ni pa poskrbljeno za spremljanje.

Odzvati se moramo pozivu mladih, ki nas prosijo predvsem za navzočnost in spremljanje: »Pridite z nami na pot, potrebujemo vas,« je spomnil vrhovni predstojnik. Zavzel se je za nadaljnje spremljanje tistih, ki so zadolženi za vodenje, predvsem inšpektorjev in njihovih namestnikov.

Vrhovni predstojnik je z opogumljajočimi besedami spodbudil k zvestobi po nekaterih težkih in trpečih trenutkih za Družbo, iz katerih je izšla očiščena, okrepljena in mirna.

Družba na svetovni ravni raste v ekonomski vzajemnosti. Čeprav skoraj 80 % inšpektorij težko vzdržuje svoje poslanstvo in jih skoraj 50 % ne zmore kriti stroškov za vzgojo mladih salezijancev, se moramo zahvaliti Božji previdnosti za medsebojno solidarnost in mnoge dobrotnike, ki podpirajo naše poslanstvo.

Zborovalce je še povabil k razmišljanju o najbolj revnih mladih, delitvi salezijanskega poslanstva z laiki in dejavni navzočnosti v digitalnem svetu. Ti se bodo v prihodnjih dnevih poglobili v vsa poročila z osebnim branjem, molitvijo in pogovoru v pokrajinskih skupinah.

Foto ANS

Morda vas zanima tudi