V korak z mladimi.

Vzor duhovne in življenjske rasti

Ob prvi obletnici smrti papeža Benedikta XVI.

Kardinal Robert Sarah v najnovejši knjigi ‘Mnogo nam je podari’ ponudi vznemirljiv in veličasten pogled na papeža Benedikta XVI. Knjiga je razdeljena na tri dele, ki vsak na svoj način izpostavljajo življenjsko pot in učenje tega velikega duhovnega voditelja. Prvi del, ‘mistična upodobitev Benedikta XVI.’, je najodmevnejši in tudi edini doslej neobjavljeni del, ki ga je napisal sam kardinal Sarah. Drugi in tretji del prinašata ponatis člankov o papežu Ratzingerju (drugi del) ter izbor besedil, ki jih je napisal sam Benedikt XVI. (tretji del). Skupaj tvorijo spoštljiv in poglobljen prikaz življenja in dela tega izjemnega papeža.

Kardinal Sarah je v knjigi jasno izrazil svojo naklonjenost do papeža Benedikta XVI., ki jo je gojil kot ‘duhovni sin’. Na vsaki strani se odraža njegovo globoko spoštovanje in hvaležnost do papeža, ki mu je bil vzor in duhovni voditelj. V prvem delu se kardinal Sarah posveti ‘mistični upodobitvi Benedikta XVI.’, ki nam razkriva njegovo duhovno pot in odnos do Boga. Tu je videti, da se je kardinal želel pokloniti ‘svojemu’ papežu, ki mu je bil vzor v duhovni rasti in osebnem življenju.

Kardinal Sarah v nadaljevanju razpravlja o različnih vidikih ‘duhovnega voditelja’, ki so zaznamovali življenje papeža Benedikta XVI. Med drugim se dotakne njegovega očetovstva, ki je bilo zaznamovano z globokim veseljem ob češčenju Boga. Papež je vedno poudarjal, da se moramo v svojem življenju osredotočiti k Bogu, saj je on vir vsega dobrega. Kardinal Sarah poudarja tudi Benediktovo otroško dušo, ki ga je približala vsem in omogočila njegovo dobrohotno bližino. To je bil eden od ključnih elementov, ki je papežu omogočil, da je bil tako priljubljen in ljubljen med ljudmi.

Posebno poglavje knjige je namenjeno tudi ljubezni do duhovnikov, ki jo je papež Benedikt XVI. izkazoval vse svoje življenje. Bil je globoko zaskrbljen za duhovno rast svojih duhovnikov in njihovo dobrobit. S svojim zgledom je spodbujal duhovnike, naj bodo zvesti svojemu poklicu in ljubeči do svojih vernikov.

Avtor se dotakne tudi vprašanja, ki so ga nekateri imenovali ‘politična šibkost’ Benediktovega pontifikata.  Poudarja, da je papež Benedikt XVI. do konca svojega življenja prenašal slabosti in nesposobnosti celo svojih sodelavcev. Kljub temu, da je bil potrpežljiv, nikoli ni šel v kompromis z resnico. Čutil se je odgovornega za resnico in se je zavzemal za njo, ne glede na to, kako težko je bilo.

Kardinal Sarah v svoji knjigi ‘Mnogo nam je podari’ ponuja lep poklon svojemu ‘očetu’ papežu Benediktu XVI. Čustveno in spoštljivo se spominja njegovega življenja in dela ter nam preko svojih besed približa njegovo duhovnost in pomen za Cerkev in svet.

Knjiga je dragoceno pričevanje o moči vere in človeškega življenja, ki je bilo zaznamovano z ljubeznijo do Boga in bližnjega.

Zahvaljujoč kardinalu Sarahu, bomo lahko še naprej cenili in spoštovali papeža Benedikta XVI. kot enega najpomembnejših duhovnih voditeljev našega časa.

Knjigo je izdala salezijanska založba Salve.

Morda vas zanima tudi