V korak z mladimi.

»Vztrajate v svoji zavezi«

Papež Frančišek obiskal sestre FMA na 24. vrhovnem zboru

Papež Frančišek je 22. oktobra 2021, ob skorajšnjem zaključku 24. vrhovnega zbora sester FMA v Rimu, na veliko veselje vseh obiskal zborovalke v generalni hiši in jim spregovoril iz srca na srce. Vse navzoče, pa tudi vse ostale sestre, je spodbudil k poglobljeni ljubezni do Marije Pomočnice, do mladih in do najbolj ubogih.

Po eni strani se je papež zahvalil dosedanjim predstojnicam, po drugi pa pozdravil novo vodstvo skupaj z Materjo Chiaro Cazzuola. V nadaljevanju je vse zborovalke prosil, da ostanejo odprte za multikulturni kontekst in izzive sedanjega časa, kot je pandemija covid-19. Pri tem naj jim bo temelj Božja beseda, ki jih vodi tudi pri odkrivanju izvorne svežine poklicne rodovitnosti Družbe, ki je po papeževo ključna perspektiva pri odgovarjanju na potrebe sedanjega sveta. Sveti oče je dodal, da se s tem ne zanika krhkosti in težav, navzočih v skupnostih, ampak se more verjeti, da jih ta situacija spreminja v kairós, primeren čas za vračanje h karizmatičnim koreninam in za ponovno odkrivanje lepote posvečenega življenja. Le tako bo lahko vsaka sestra prerokinja in Kristusova priča. Ponovnen zagon karizmi more dati le Sveti Duh, če mu bomo sestre odprte, on pa nas bo varoval tudi duha posvetnosti, pred katerim je posvaril sveti oče.

V sintoniji s poudarki vrhovnega zbora je papež poudaril tudi pomembnost družinskega duha, ki je zaznamoval prvo morneško skupnost sester in združeval različnost. Nadalje je papež Frančišek sestre spodbudil k sodelovanju z drugimi kongregacijami, kar pomeni konkreten način uresničevanja sinodalnosti in odprtost Svetemu Duhu.

»Ta odprtost Duhu vam omogoča, da vztrajate v svoji zavezi, da boste rodovitne skupnosti v službi mladih in ubogih,« je dejal papež. Obenem je navzoče ohrabril, naj se ne bojijo spremljati otrok in odraščajočih, saj je prav zaradi tega hotel sinodo »za mlade ljudi in z mladimi ljudmi«. Frančišek je nadaljeval: »Vem, da to že delate; spodbujam vas, da s tem nadaljujete: prepričan sem, da lahko v tem najdete različne ideje v skladu s svojo karizmo in vzgojnim služenjem.«

Sveti oče je svoj nagovor sklenil z dvema poudarkoma. Prvi je priprava na 150-letnico Družbe FMA, kar naj bo po njegovo »priložnost za prenovitev ter poklicno in misijonsko poživitev.« Pri tem nam bo vedno stala ob strani Marija, pomoč kristjanov, saj smo njene hčere.

Prav to pa je slednja papeževa misel: Po Marijinem zgledu moremo tudi sestre FMA pozorno prisluhniti stvarnosti in njenim potrebam ter prinašati tja, kjer manjka »vino« oz. veselje ljubezni, Kristusa; ne z besedami, ampak z dejanji, z bližino, sočutjem in nežnostjo. »S prinašanjem upanja, ki ne razočara.« Če želimo biti žene upanja po Marijinem zgledu, je potrebno začeti »s salezijansko identiteto, s salezijanskim načinom: posebej s poslušanjem, dejavno navzočnostjo, ljubeznijo do mladih.«

Ob zaključku se je papež zahvalil sestram, jih blagoslovil in izrazil svojo bližino v molitvi.

Povzeto in prirejeno po Vatican News/fma.si, foto © Vatican Media

Morda vas zanima tudi