V korak z mladimi.

»Z mladimi oblikujemo prihodnost in jim dajemo upanje«

V Rimu se je začel kongres o spremembah SDB

V ponedeljek, 19. septembra 2022, se je na Salezijanski papeški univerzi (UPS) v Rimu začel »Kongres o spremembah SDB«, na katerem se je zbralo preko 250 udeležencev, med njimi inšpektorialni ekonomi, vodje salezijanskih uradov za načrtovanje in razvoj, misijonskih uradov, salezijanskih nevladnih organizacij in mednarodnih organizacij.

Trajnostno in digitalno naravnan kongres so vsi udeleženci občutili ob sprejemu, kjer so jih čakale tablice s programom, avdio in video gradivom ter aplikacijami za sledenje simultanim prevodom. Prisotni člani don Boskove mreže in misijonskih uradov so se nato srečevali na neformalnih sestankih ter izmenjali izkušnje in razpravljali o projektih.

Popoldne je potekala uradna otvoritev kongresa SDBChange. Po pozdravu rektorja UPS Andrea Bozzola je vrhovni ekonom Družbe, Jean Paul Muller, pozdravil vse udeležence z uvodnim nagovorom.

»Pet osrednjih tem, ki smo jih zastavili pred tremi leti ob načrtovanju kongresa, je še vedno zelo aktualnih, čeprav bi danes zagotovo dodali še druge,« je naštel stare in nove izzive: vojne v različnih delih sveta, naraščajoča kritičnost podnebnega sistema, množične migracije in procesi informatizacije, ki spreminjajo družbeno strukturo na podoben način kot industrializacija.

»Živimo v svetu, ki se maje, […] strah pa uničuje solidarnost in ustvarja ozračje vse večjega rivalstva,« je še dodal. Ne da bi izgubil upanje in navdušenje, je odločno spomnil: »Salezijanci in vsi, ki so z nami povezani, imamo poslanstvo, da z mladimi oblikujemo prihodnost, jim dajemo upanje, jih združujemo z ljudmi dobre volje in smo jim zgled poguma pri soočanju z izzivi. […] Kot salezijanska družina moramo trdno zasidrati vodnike na poti naših mladih v prihodnost.« In še: »Veliko rešitev za naše izzive že obstaja in so na tem forumu, le najti jih moramo, če si upamo pristopiti drug k drugemu.«

Sledil je osrednji govor dneva, pričevanje z naslovom »Sprejemanje prihodnosti«, ki ga je podal mladi izumitelj in popotnik Janis McDavid. Kot govornik je vsako temo obravnaval z zavedanjem, da so sanje dosegljive. Na lastnem primeru je delil svoje izkušnje in pozitivno razmišljanje ter poslušalce v dvorani spodbudil, da so odločeni izkoristiti priložnosti tudi v najbolj neugodnih časih. Janis, ki se je rodil brez rok in nog, se je v otroštvu in mladosti pogumno spopadal s številnimi izzivi, ne da bi njegova invalidnost odločala o tem, kaj lahko počne in česa ne, ali vplivala na njegov življenjski slog. »Želim si živeti v svetu, v katerem bodo ostale značilnosti, po katerih se razlikujemo, ne pa vodijo v diskriminacijo,« je zatrdil. Zbrani, ki so si njegove izjave vzeli k srcu, so s prijetnimi govori zaključili prvi dan kongresa.

Iz slovenske salezijanske inšpektorije se kongresa udeležujejo inšpektorialni ekonom Janez Krnc, vodja razvojne pisarne Fundacije Don Bosko Maja Žibert in delegat za družbeno obveščanje Marko Suhoveršnik. Že prvi dan so navezali stike in razpravljali o možnih projektih z Ustanovo Don Bosco nel mondo, s francosko salezijansko fundacijo, projektni pomoči Ukrajini ter etiopskimi salezijanci, ki so navzoči na kongresu.

M. S.

Morda vas zanima tudi