V korak z mladimi.

Za »normalnim« življenjem v Ukrajini

Državna osnovna šola v Kijevu

Predstavniki salezijanske misijonske prokure Missioni Don Bosco iz Turina se nahajajo v Ukrajini, kjer ravno v tem občutljivem času obiskujejo salezijanske ustanove in dejavnosti.

To je čas čakanja in negotovosti. Za sedaj življenje v Ukrajini poteka normalno, ljudje hodijo na delo, učenci so v šolah, ljudje se zbirajo v salezijanskih ustanovah pri svetih mašah, mladi v oratorijih. Ni sledi o nezanimanju ali brezbrižnosti, temveč je čutiti voljo in željo po življenju, kar za mlade pomeni, da si postavljajo cilje in sanjajo o prihodnosti.

A Ukrajinci se negotovosti zavedajo že od leta 2014. V tem trenutku so Putinove čete razporejene ob meji, ne la na jugu, kot pred kakšnim letom, temveč vse do severa, do Belorusije, kjer so prav tako prisotni ruski vojaki. Za normalnim življenjem se kažejo znaki, ki nedvomno kažejo na to, da se je treba pripraviti.

Med drugim so predstavniki prokure obiskali tudi eno od državnih osnovnih šol v Kijevu. Šolske oblasti so razložile, da ob rednih šolskih dejavnostih dve uri na teden posvetijo pouku o obrambi. Otroci to doživljajo kot druge predmete, kot da je normalno, kako se naučiti braniti.

Resnica je, da mora vsaka šola urediti zaklonišče, kamor se ljudje lahko zatečejo. Za omenjeno šolo so prostore uredili v kleti, kamor se za nekaj ur lahko zateče vseh 500 učencev, starih od 6 do 16 let. Tam imajo tudi zaloge hrane in vode. Vsi upajo, da takšna evakuvacija ne bo potrebna.

Salezijanci delujejo v Ukrajini v osmih centrih, od Kijeva do Lvova, predvsem na vzgojnem področju, v oratorijih in mladinskih centrih.

Vir: Missioni Don Bosco

Morda vas zanima tudi