V korak z mladimi.

Za poglobitev povezanosti s Kristusom in don Boskom

Duhovne vaje SDB na krajih začetkov salezijanske karizme

Ducat salezijancev slovenske salezijanske inšpektorije se je od 13. do 19. junija 2021 odpravila v Valdocco na letne duhovne vaje. Sobratje in hiša so nas z veseljem sprejeli, saj smo bili ena prvih skupin po pandemiji in zaprtju, kar se na tem romarskem kraju zelo pozna. Ni bilo nekdanjega vrveža, redki posamezniki in kakšna skupina mladih, ki je sem prišla bolj po pomoti, vsaj tako se je zdelo, so bili skriti za maskami, ki jih morajo v Italiji nositi tudi zunaj. Tudi jutranji prihodi mladih v osnovno in poklicno šolo niso prinesli vsesplošnega veselja, kričanja, ki bi pognali kri po žilah.

Zato smo imeli salezijanci več kot čudovito možnost poglobiti se v začetke naše karizme, se umiriti v iskanju povezanosti z Bogom in si, iskreno rečeno, tudi odpočiti. Če nas je svežina kapele sv. Petra pod baziliko Marije Pomočnice, kjer smo se zbirali, ohranjala budne, pa nas je vroče piemontsko sonce čez dan preganjalo v senco, na osvežitev, kakšen pa je našel zavetje in zamaknjenje v valdoških kotičkih svetosti.

Seveda je k temu pripomogel pridigar duhovnih vaj, dr. Bogdan Kolar, ki se tokrat ni obnašal prav nič »profesionalno«, da bi zajemal iz virov bogastva preteklosti, temveč nas je presenetljivo teološko kleno in salezijansko iskrivo usmerjal po stopinjah ljubljenega Jezusovega učenca, nas ob sodobnih tokovih, ki burkajo Cerkev in redovništvo, vodil do vira našega napajanja ter ga začinjal z don Boskovo karizmo.

Drugi steber naših duhovnih vaj, če potegnemo vzporednico z don Boskovimi sanjami o dveh stebrih, pa so bili don Boskovi kraji sami, ko smo ob zgodovinsko umetniških ogledih Valdocca, Turina in Colle Don Bosca po sobratoma Enricu Lupanu ter Gianniju Rolandiju spoznavali predvsem vsebino in pedagogiko salezijanske karizme. Seveda je ob duhovnem centru bazilike Marije Pomočnice največjo pozornost pritegnil ogled prostornega muzeja Casa Don Bosco in v njem za ogled urejeni pristni prostori iz začetkov don Boskovega oratorija.

Oba stebra tokratnih duhovnih vaj sta se poenotila v enem: stvarno prikazati Božji poseg v človeštvu in v življenju Janeza Boska ter razbiti »mite«, ki se tekom stoletij idealistično dvigajo na mestu odprtih src za Gospoda in sprejemanju življenja s pogledom upanja.

M. S.

Morda vas zanima tudi