V korak z mladimi.

Začenja se 26. zbor salezijanske inšpektorije sv. Cirila in Metoda

Salezijanci inšpektorije sv. Cirila in Metoda s sedežem v Ljubljani začenjajo 26. inšpektorialni zbor. Inšpektor Marko Košnik in 27 članov ga bo obhajalo v zahtevnih časih pandemije, ki že dve leti kroji usodo celega planeta. Zborovalci, ki zastopajo celo inšpektorijo, so se zbrali v Veržeju s pogumom, v zaupanju in veri, da ga nemoteno izpeljejo do konca.

Inšpektorialni zbor je oblika sinodalnosti Cerkve in salezijanske družbe, oblika misijonske sinodalnosti. Salezijanci želijo hoditi skupaj z vesoljno in krajevno Cerkvijo ter drug z drugim in tako odgovoriti na izzive današnjega sveta. Njihov pogled je usmerjen na mlade današnjega časa.

»Pogled na mlade naj v nas prebudi pastoralno ljubezen, ki se uteleša v don Boskovem preventivnem sistemu. Želim, da bi nas med obhajanjem 26. inšpektorialnega zbora vodili dve drži, ki nam jih predlaga vrhovni predstojnik: drža upanja in drža odprtosti Svetemu Duhu,« je pred začetkom sporočil salezijanski inšpektor Marko Košnik.

26. inšpektorialni zbor bo potekal od 14. do 18. februarja 2022. Za voditelja je imenovan salezijanec Jure Babnik, delegat za mladinsko pastoralo. Po salezijanskih konstitucijah je temeljni namen inšpektorialnega zbora izkušnja rodovitne skupnosti, razločevanja in dejavnega sodelovanja.

Zborovalci, člani inšpektorialnega sveta, ravnatelji salezijanskih skupnosti in izvoljeni delegati bodo pregledali in posodobili inšpektorialni pravilnik, uskladili načrte in smernice s smernicami 28. vrhovnega zbora ter določili cilje za triletje 2022-2025.

Salezijanci vabijo k podpori z molitvijo, da bi pod vodstvom Svetega Duha in Marijinim varstvom znali prav odgovarjati na razmere časov v prid mladim in revnim.

Brez Svetega Duha
je Bog daleč,
Kristus stvar preteklosti,
evangelij mrtva črka,
Cerkev preprosta organizacija,
avtoriteta moč,
poslanstvo propaganda,
obred le enkraten spomin,
krščansko dejanje suženjska morala.
Toda v Svetem Duhu
je kozmos usposobljen za porajanje Kraljestva,
Kristus se ponavzočuje,
evangelij postane moč in življenje,
Cerkev upodablja trojiško občestvo,
avtoriteta se spremeni v služenje,
liturgija je spominjanje in prehitevanje,
človeško ravnanje postane Božje.

Morda vas zanima tudi