V korak z mladimi.

Začenja se sinodalna pot Cerkve

Tudi v slovenski Cerkvi se začenja sinodalna pot, ki jo je začrtal papež Frančišek. V mariborski škofiji so se 16. oktobra 2021 pri salezijancih v svetišču sv. Janeza Boska zbrali predstavniki župnij, dekanij, cerkvenih gibanj in redovniških skupnosti.

Pričevanjem je sledila sveta maša, ki jo je daroval nadškof Alojzij Cvikl, ki je razložil sinodalno pot: »Prvi korak je podati se na pot: Podati se na pot, kot se je apostol Pavel skupaj z Barnabom odpravil v Jeruzalem. V pismu piše, da je šel po notranjem vzgibu, pustil se je voditi Sv. Duhu. Šel je tja, da bi, kot oznanjevalec evangelija, čutil povezanost v edinosti src z drugimi apostoli in v enotnosti nauka.

Drugi korak je srečanje: Tako pomembna tema zahteva pozornost, čas, pripravljenost srečati drugega.

Sledi tretji korak in to je poslušanje: Ti so apostola Pavla poslušali. Gre za poslušanje s srcem, ne samo z ušesi. To pomeni, da pustim drugemu, da se izrazi in odpre svojo zakladnico darov, ki jih nosi v sebi. Na koncu poslušanja je proces razločevanja: Razločevanje ni samo sprejetje odločitve, je čas, ko v molitvi in odprtosti Sv. Duhu iščemo rešitve. V današnjem berilu so se dogovorili za delitev dela. Pavel naj še naprej misijonari med pogani, Peter, Janez in drugi apostoli pa naj oznanjajo evangelij Judom.«

Povzeto po: Družina, foto: Karlo Smodiš/druzina.si

Morda vas zanima tudi