V korak z mladimi.

Začetek salezijanskega poslanstva v Mužlji

Salezijanec brat Vilmos Svarc uspešno zagovarjal diplomsko delo na Teološki fakulteti UL

Vilmos Svarc, salezijanec brat v formaciji, ki opravlja vzgojno prakso na Skali, je na Teološki fakulteti UL uspešno zagovarjal diplomsko delo z naslovom Začetki salezijanskega poslanstva v Mužlji.

Prvi slovenski salezijanci so v to madžarsko naseljeno predmestje Zrenjanina prišli leta 1965. Niso slutili, da jih bodo domačini pričakali z nasprotovanjem, saj so mislili, da bodo začeli uvajati slovenske navade. Na veliko presenečenje pa so salezijanci znali govoriti madžarsko in se posvetili predvsem mladim. Pridobili so si zaupanje domačinov, ki ga uživajo še danes. V diplomskem delu je predstavljenih prvih 20 let dela salezijancev v župniji Mužlja in v okoliških krajih.

Vilmos je slikovito predstavil zgodovino kraja, kulturno-politično sliko tistega obdobja in narodnostno pisanost Vojvodine pred in po drugi svetovni vojni. Opisal je prva leta salezijanskega poslanstva in sobrate, ki so orali ledino. Kot domačin virov ni pridobival le v arhivih in literaturi, temveč tudi pri starejših prebivalcih, ki so bili priča prihodu salezijancev in so poznali prve sobrate. Z delom in predstavitvijo je prepričal komisijo, ki sta jo sestavljala prof. dr. Bogdan Kolar in prof. dr. Janez Vodičar. S tem je ne le zadostil študijskim obveznostim, temveč doprinesel dragocen kamenček v mozaiku poznavanja poslanstva slovenskih salezijancev, odprtosti in povezovanja med sosednjimi narodi ter utelešenja don Boskove karizme v konkretno okolje, ki živi in bogati še danes.

Morda vas zanima tudi