V korak z mladimi.

Zaključek enoletne Šole komunikacije

V začetku julija 2022 se je zaključil enoletni cikel predavanj in izobraževanj, tako imenovane Šole komunikacije, ki ga je za vse salezijanske pokrajine pripravil dikasterij za družbeno obveščanje pri vrhovnem svetu salezijanske družbe. Spletnih srečanj na mesečni ravni za pokrajino srednja in severna Evropa smo se udeležili udeleženci iz Belgije, Poljske, Slovaške, Malte, Avstrije, Anglije, Nemčije, Češke, Irske, Francije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Srečanja so potekala v dveh jezikovnih skupinah. Iz Slovenije smo se predavanj in izobraževanj udeleževali salezijanca Andrej Baligač in Marko Suhoveršnik ter sodelavka Fundacije don Bosko Maja Žibert.

Izkušnje mesečnega srečevanja s sodelavci iz drugih Evropskih držav, ki jih povezujejo podobni cilji in vrednote, so odprle dodatne dimenzije dela in salezijanskega poslanstva. Skozi srečanja se je izpostavljala potreba po poslanstvu družbenega obveščanja in uporabi kanalov, ki nas lahko pripeljejo do mladih in mladih po srcu ter preko katerih prenašamo sporočilo dela salezijanskega duha.

Zadnje srečanje je potekalo v navzočnosti salezijancev Gildasia Mendesa, vrhovnega svetovalca za družbeno obveščanje, Romana Jachimowicza, pokrajinskega svetovalca za srednjo in severno Evropo; Jeana Paula Mullerja, vrhovnega ekonoma salezijanske družbe ter drugimi inšpektorialnimi delegati za družbeno obveščanje pokrajine srednje in severne Evrope.

Jean Paul Muller je v svojem sporočilu udeležencem poudaril, da morajo biti salezijanci danes dobro poučeni in oblikovani o vseh bistvenih in aktualnih vidikih komunikacije, saj le ta vpliva na pastoralno delo in poslanstvo. Spregovoril je o sodelovanju salezijancev pri spodbujanju zagovorništva, dela v posvetnih okoljih in vzpostavljanju partnerstev pri projektih, povezanih z mladimi, revnimi in okoljem. Zaključil je z besedami:

»Danes se moramo osredotočiti na komunikacijske izzive, kot so umetna inteligenca in ekologija po vsem svetu ter ob tem ustvarjati sinergijo in mreženje v našem salezijanskem delu na profesionalen način v družbah, v katerih živimo. Moramo se zavestno odpreti v komunikaciji s celim svetom, saj živimo v času globalizacije.«

Nekateri udeleženci so ob koncu delili svoja pričevanja in vtise o celoletni Šoli komunikacije. Małgorzata Gajos s Poljske se je zahvalila vsem predavateljem, ki so delili svoje znanje in izkušnje z udeleženci. Izrazila je, da se je veliko naučila in da bo to znanje lahko uporabila v prihodnjih medijskih dejavnostih. »Mislim, da je najpomembnejša stvar, ki mi jo je dala šola, formacija. Seveda je bilo veliko znanja, toda formacija in priložnost, da sem z vami vsemi, da vas spoznam, da sem del salezijanske družine, je bila zame res pomembna«.

Spregovorila je tudi Maja Žibert, ki je poudarila, da se danes povsod, predvsem pa v Evropi nahajamo v času in prostoru, kjer je dovoljeno skoraj vse in kjer imamo občutek, da ni več pravil. Ob tem je opozorila, da imamo vsi podobne izzive na področju družbenega komuniciranja in da se moramo naučiti komunicirati naše dejavnosti tudi preko družbenih omrežij, kar je zelo pomemben del našega dela v salezijanski družini.

Ob koncu se je salezijanec Roman Jachimowicz zahvalil salezijancu Mariuszu, ki je skozi celotno leto koordiniral dejavnosti šole komunikacije, za njegovo odlično delo in poudaril, da se moramo navaditi oditi v »metasvet«, tako imenovani »metaverse«, in se še naprej učiti, kako posredovati informacije in evangelij z uporabo metod, simbolov in jezika digitalnega sveta. Nadalje je predstavil salezijanca Marcina Wosieka s Poljske, ki je postal novi koordinator delegatov za družbeno obveščanje v pokrajini srednje in severne Evrope.

Morda vas zanima tudi