V korak z mladimi.

Zaključek škofijskega postopka za Božjo služabnico Antonieto Böhm, FMA

28. aprila 2024 so v katedrali sv. Bonaventure v mestu Cuautitlána v Mehiki s sveto mašo sklenili škofijski postopek o življenju, krepostih, slovesu svetosti in znamenjih za beatifikacijo in kanonizacijo Božje služabnice Antoniete Böhm, redovnice v družbi sester hčera Marije Pomočnice (FMA). Po sveti maši, ki jo je vodil škof msgr. Efraín Mendoza Cruz, je potekalo sklepno zasedanje in zaključek s prisego članov škofijskega postopka. Med gosti sta bila tudi Pierluigi Cameroni, SDB, vrhovni postulator za zadeve svetnikov salezijanske družine, in vicepostulatorka, s. María Guadalupe Chávez Rodríguez, FMA.

Izvirne dokumente so dostavili za hrambo v škofijski arhiv, dve kopiji pa sta bili dostavljeni Gabrielu Cruzu, SDB, članu salezijanske vrhovne postulature, da ju preda Dikasteriju za zadeve svetnikov v Vatikanu.

Monsinjor Mendoza Cruz je v homiliji, ko se je skliceval na evangelij o trti in mladikah, poudaril, da je bila mati Antonieta Böhm živa in rodovitna mladika, združena s Kristusom, ki je rodila sad in sprejela »obrezovanje« za rodovitnost življenja. S. Phyllis Neves, vrhovna svetovalka v svetu FMA, je prenesla pozdravno sporočilo v imenu vrhovne predstojnice hčera Marije Pomočnice, matere Chiare Cazzuola.

Antoineta Böhm se je rodila 22. septembra 1907 v mestu Bottrop v Nemčiji. V Essnu je spoznala sestre FMA, ki so leta 1922 prispele v Nemčijo in se navdušila nad njihovim vedrim in apostolskim načinom življenja. Leta 1926 je začela postulat v hiši Eschelbach in nadaljevala noviciat v Italiji v Nizzi Monferrato. Leta 1928 je izpovedala prve redovne zaobljube in ostala v Italiji, da bi študirala glasbo v Turinu. Bila je asistentka univerzitetnim študentom v Pisi in novinkam v Casanovi.

Po večnih zaobljubah, ki jih je izpovedala v Turinu 5. avgusta 1934, je začela svoje misijonsko življenje: najprej v Argentini (1934-1965), nato v Peruju (1965-1969) in v Mehiki (1969-2008). Bila je učiteljica glasbe, medicinska sestra, vikarka, ravnateljica, inšpektorica. Povsod se je izkazala kot močna žena, pripravljena prisluhniti in vedno zaupati v pomoč Boga in Marije Pomočnice. Krepila je obstoječe ustanove in s perspektivnim predvidevanjem odpirala nove.

Zadnjih 30 let svojega življenja, od leta 1979, je preživela v skupnosti »Villa Spem« v Coacalcu kot vikarka in ravnateljica. To so bila plodna leta njenega apostolata kot duhovne vodnice in zavzemanja za uboge. Z zaupanjem v Marijino pomoč in njen blagoslov so se zgodile izjemne milosti. Leta 1985 je ustanovila ustanovo »Obra sabatina« za razdeljevanje hrane najpotrebnejšim in vse do leta 2000 osebno spremljala celotno organizacijo. Potem je z vedrino sprejela svojo starost in bolezen ter spremljala novinke in vse, ki so se pogosto mudili v hiši. Umrla je 27. aprila 2008 v Coacalcu v Mehiki.

Oporoka, ki jo zapušča, je goreča ljubezen do Jezusa, neomejeno zaupanje v Marijo Pomočnico, prijazna dobrota ter velikodušna in mirna pripravljenost za poslanstvo širjenja Božjega kraljestva v različnih kulturah, v družinah in v srcih ljudi.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi