V korak z mladimi.

Zaključek tečaja za inšpektorialne delegate za salezijansko družino

Tečaj za inšpektorialne delegate za salezijansko družino se je zaključil s sveto mašo 20. aprila 2023 v baziliki Marije Pomočnice v Torinu. V petih dneh so imeli delegati, med njimi salezijanec brat Vilmos Svarc iz Slovenije, priložnost, da se duhovno obogatijo z obiski zgodovinskih salezijanskih krajev Valdocco, Colle Don Bosco, Mornese in Nizza Monferrato. Obiski krajev so jim omogočili, da so prišli v stik z zgodovino salezijanske družine.

Joan Lluis Playà, osrednji delegat vrhovnega predstojnika za salezijansko družino, je v orisu službe animacije in spremstva v salezijanski družini poudaril, da »brez drugih člani določene skupine ne morejo biti oni sami«.

Delegati so imeli tudi priložnost slišati besede bivšega vrhovnega predstojnika Pascuala Cháveza, ki je poglobil razmišljanje o »Listini karizmatične identitete don Boskove salezijanske družine«. Poudaril je, da »smo duhovna družina in je zato Duh temelj naših medsebojnih odnosov«. Salezijanska družina je »sestavljena iz številnih bratov in sester, vsak ima lastno osebnost, vsi pa smo tesno povezani v opravljanju poslanstva ustanovitelja in vse poživlja njegov duh«.

Zadnji dan tečaja je animiral Pierluigi Cameroni, vrhovni postulator za zadeve svetnikov salezijanske družine, ki je razmišljal o svetosti v salezijanski družini. Poudaril je: »Svetost je končni cilj našega življenja in našega pastoralnega dela. Svetost povezuje salezijansko družino in brez nje siromašimo salezijansko družino. Naša svetost,« je nadaljeval, »izvira iz don Boskovega srca. Zaradi svetosti vsakdanjega življenja občestvo cveti in ustvarja odnose. Svetost predstavlja utelešenje karizme in pomaga živeti salezijanskega duha na realen način.«

Ob koncu svete maše zadnjega dne je Joan Lluis Playà delegate povprašal, kaj bi po tej izkušnji vzeli s seboj. »Upanje«, »ljubezen do don Boska in do salezijanske družine«, »čut družine«, »hvaležnost za dar našega salezijanskega poklica«, »optimizem za današnje mlade« in »don Boskova karizmatična navzočnost v svetu,« so bili le nekateri odgovori delegatov.

Drugi so poudarili, da bodo po tečaju še bolj cenili dinamiko salezijanske družine, veličino salezijanske družine v poslanstvu in svetosti, veselju, skupni hoji na poti, ki vodi k ljubezni do Jezusa, Marije in don Boska.

ANS

Morda vas zanima tudi