V korak z mladimi.

Zaključen škofijski postopek dveh salezijanskih mučencev

Božja služabnika in mučenca Rudolf Lunkenbein in Simon Bororo bliže oltarju

Ob praznovanju sv. Janeza Boska, 30. in 31. januarja 2020, so v salezijanskem misijonu Meruri, zvezna država Mato Groso (Brazilija), zaključili škofijski postopek za priznanje mučeništva Božjih služabnikov Rudolfa Lunkenbeina, SDB, (1939-1976) in Simona Borora (1937-1976).

Zvečer, 30. januarja, je potekala zaključna seja škofijskega postopka, ki jo je vodil msgr. Protógenes José Luft, škof v Barri do Garças. Navzoči so bili člani sodnega sveta, vrhovni postulator salezijanske družine Pierluigi Cameroni, vicepostulator Paulo Eduardo Jácomo, drugi salezijanci, zastopnik nemške salezijanske inšpektorije Joseph Grünner, člani združenja ZMP iz Merurija in člani staroselske skupnosti bororo.

Pred veliko podobo salezijanca Lunkenbeina in laika Borora so bile zložene škatle z zbranimi dokumenti o življenju in delu Božjih služabnikov. Po bogoslužju Božje besede so zbrani preko besedil lahko prisluhnili vrednotam mučeništva in pričevanja vere, inkulturacije evangelija in zaščite staroselskih ljudstev, v čemer sta Božja služabnika s prelito krvjo zapečatila bratsko zavezo in mirno služenje v ljudstvu bororo.

Slovesnost so pospremili z mnogimi znamenji in običaji kulture bororo: pesmimi, plesi in dvema velikima pariko, pokrivaloma iz perja, ki ga nosijo samo moški ob pogrebih in so znamenje istovetnosti tega ljudstva. Zbrani so lahko čutili, da gre za dogodek velikega zgodovinskega in duhovnega pomena za Cerkev, salezijansko družino in staroselsko skupnost v Mato Grosu, v luči nedavne škofovske sinode o Amazoniji. Naslednji dan so v slovesnem in radostnem ozračju obhajali slovesno sveto mašo v čast sv. Janezu Bosku.

Rudolf Lunkenbein in Simon Bororo sta skupaj z mnogimi drugimi mučenci spisala eno najveličastnejših strani o Amazoniji, saj sta pomenljivo sodelovala pri Kristusovem trpljenju, smrti in vstajenju s tem, da sta darovala lastno življenje za obrambo življenja, dostojanstva in pravic ljudstva bororo ter drugih staroselskih ljudstev.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi