V korak z mladimi.

Zatti, naš brat

Premiera filma o blaženem salezijanskem bratu Artemiju Zattiju

Viedma, 1941. Artemij Zatti, salezijanski brat in bolničar, mora izprazniti bolnišnico, v kateri je deloval desetletja. Na preizkušnji sta njegova vera in smisel. Film prikazuje težko obdobje njegove preizkušnje, ko se iz »cone udobja« podaja v neznano.

Danes smo bolj kot kdaj koli prej priče pomembnosti zdravstvenih delavcev. Zattijev življenjski zgled nas uči, da je zdravstvena skrb dejanje velike ljubezni in da moramo v stiski storiti vse, kar je človeško mogoče, v zavedanju, da nas Bog nikoli ne zapusti.

»Zatti, naš brat« (2020) je kratek film o salezijanskem bolničarju Artemiju Zattiju (1880-1951), ki je štirideset let svojega življenja posvetil oskrbi revnih in bolnih v Viedmi, Río Negro (Argentina). Vodil je eno prvih bolnišnic v Patagoniji, ki danes nosi njegovo ime.

31-minutni film, prva salezijanska filmska produkcija v Argentini, je nastal na pobudo argentinskega Salezijanskega vestnika, ob pomoči obeh argentinskih salezijanskih inšpektorij, španske organizacije Misiones Salesianas in Don Boskovih salezijancev na svetovni ravni.

»Ta zgodovinski trenutek, ki ga preživljamo, nas vabi, da smo ustvarjalni in ne obupamo. Lik salezijanca brata Artemija Zattija dobi ob tem zaradi svoje karizme in pozornosti do najrevnejših bolnih posebno dimenzijo. Njegova zgodba nas navdihuje, da se s težavami srečujemo z vero in upanjem,« so zapisali producenti filma.

Zamisel sta dala salezijanca Ricardo Cámpoli in Pedro Narambuena leta 2018, snemanje pa se je začelo 25. marca 2019. Pri projektu je sodelovalo 50 oseb, med njimi sodelavci Salezijanskega vestnika, snemalni tehniki in igralci. Zaradi pandemije covida-19 je na žalost odpadla premiera v argentinskih kinodvoranah, zato pa je film premiero doživel na Youtube kanalu argentinskega salezijanskega vestnika 11. junija letos.

»Naj gospod Zatti, bolniški brat najrevnejših, spremlja vse, ki danes trpijo zaradi pandemije Covida-19, v kateri živimo. Naj vsi še močneje zaupamo v dobrega Boga,« sklenejo producenti s svojo predstavitvijo.

Film si lahko ogledate na Youtube kanalu s slovenskimi podnapisi.

Morda vas zanima tudi