V korak z mladimi.

Združeni na igrišču med seboj in z Bogom

Slavilni večer na PGSi2019

Letošnje 30. mednarodne salezijanske igre mladih dajejo velik poudarek tudi duhovnosti. Organizatorji so prvič v zgodovini PGSi imenovali zavetnika iger, salezijanskega misijonarja in Božjega služabnika Andreja Majcna. Na prizorišču je postavljena kapela, v kateri se lahko zbirajo športne ekipe k molitvi in sveti maši.

Tretji večer na PGSi2019 je bil še posebej namenjen duhovnosti. Mladi so se tokrat v športni dvorani Kodeljevo zbrali na slavilnem večeru in k adoraciji Najsvetejšega. V adoracijo so jih z izvirno scensko postavitvijo in koreografijo vpeljali prostovoljci, s slavilno glasbo in meditacijo pa je mlade skozi večer vodila glasbena skupina Abend.

Ob koncu večera je salezijanski inšpektor Marko Košnik, ki je pred tem dal blagoslov z Najsvetejšim, mlade nagovoril z značilno don Boskovo besedo za lahko noč:

»Geslo PGSI je združeni na igrišču. Na kakšnem igrišču smo zbrani v tem trenutku, sedaj? Pravkar ste prejeli Jezusov blagoslov. On želi biti navzoč med nami. On dejansko je med nami.

Tudi don Bosko je med nami. Don Bosko je v navzoč v naših pogledih (očeh), hrepenenjih, željah. On je namreč tisti, ki si želi, da bi bil vsak mlad človek vesel. Noče, da smo žalostni.

Don Bosko je mladim ponudil igrišče, šport, razvedrilo prav zato, da bi bili veseli. V igri in športu je veliko veselja. To je dobro. Poznal je še eno igrišče, to je igrišče človekovega srca. V srcu namreč se igra zelo resna igra, boj med dobrim in slabim. Če smo veseli, zmaguje dobro in ljubezen in če nas je strah zmaguje sovraštvo in slabo. Pomembno je, da se vprašamo: kaj v nas povzroča pravo veselje? Kaj v nas povzroča strah?

Da bi v nas zmagovalo dobro, da bi bili zares veseli, nam don Bosko predlaga dve stvari: evharistija in Marija. Verjetno ste že slišali za njegove znamenite sanje. Na razbesnelem morju je bila ladja, ki so jo napadali sovražniki. Ko se je ladja navezala med dva stebra, je bila varna in je nič ni moglo uničiti. Na prvem stebru je bila velika hostija: evharistija. Na drugem stebru pa kip Brezmadežne Marije.

Kaj pomeni evharistija za moje življenje? Pomeni, da pripadam Cerkvi in da je Jezus moj prijatelj. Kaj pomeni Marija za moje življenje? Pomeni, da imam mamo, ki bo varovala moje srce in se nikoli ne bom izgubil.«

Fotografije: Žiga Lovšin

Morda vas zanima tudi