V korak z mladimi.

Že 15 let po stopinjah Dominika Savia

Vse skupaj se je začelo leta 2006, ko so se mi kot salezijancu bogoslovcu v glavi motale ideje, da bi organiziral nekaj za ministrante in jim približal lik njihovega zavetnika sv. Dominika Savia. Izmed vseh mi je bila najbolj všeč tista, da poskusimo s poletnim kampom za ministrante iz vse Slovenije.

»Savio kamp« naj bo

Imena seveda ni bilo težko najti: »Savio kamp« naj bo … in se je zgodil. Začela se je oblikovati zasnova kampa, iskanje primernega sorazmerja med igro, duhovnostjo, prostočasnimi dejavnostmi in tipično ministrantsko vsebino. Nekaj navdiha je prišlo od oratorija, nekaj od skavtov, nekaj od izkušenj iz Italije, kjer imajo t. i. »Savio club«.

Primernega prostora za izvedbo kampa ni bilo težko najti. Dominikov dom na Pohorju, med mogočnimi gozdovi, je bil prava lokacija za vse, kar smo si želeli, pa še ime doma nakazuje, kateri svetnik je tam glavni.

Prehojena pot

In se je začelo. Že prvo leto je prišlo 50 ministrantov iz 22 različnih župnij. V prvem Savio kampu smo spoznavali Dominika Savia. Vsako leto je sledila druga tema, izmenjaje med svetniki in svetopisemskimi liki. Zadnja leta vsebino jemljemo iz sodobnih sporočilnih zgodb, ki so lahko resnične ali pa tudi ne: Narnija, Jožef Moscati, Gospodar prstanov, Čarli in tovarna čokolade …

Letošnje leto je navdihoval lik Kung Fu Pande, ko smo v katehezah razmišljali o tem, kdo so naši učitelji in kdo je Učitelj, kakšna je naša vera in težave pri verovanju.

Zadnjih šest let smo kamp izvajali v dveh terminih, saj je bilo povpraševanje res veliko. Večinoma smo oba termina izvedli na Pohorju, enkrat v Ankaranu, deseto obletnico pa smo obhajali v Italiji, kjer smo obiskali kraje sv. Dominika Savia in se seveda ustavili v Gardalandu.

Tudi za letošnjo obletnico smo imeli v načrtu dva termina, enega na Pohorju in drugega v Italiji, a nas je covid-19 prisilil, da smo termina združili in se preselili v Želimlje, kjer smo lahko zagotovili dober potek programa ob upoštevanju vseh potrebnih zdravstvenih ukrepov.

Vsa leta program finančno podpirata Salezijanska mladinska pastorala in ljubljanska nadškofija.

Temelji

Temeljno vodilo kampa je, da ministranti od blizu in daleč pridejo skupaj in v pristnem krščanskem veselju preživijo teden dni počitnic. Prav zato je veliko igre, športa, tekmovanj, razburljivih dogodivščin v gozdu in dejavnosti, ki so fantom bolj pisane na kožo. Med vse to vpletamo duhovnost na način, ki nam ga je pokazal don Bosko: duhovnost vsakdanjosti.

Ugotavljam lahko, da je mladim tak način spoznavanja vere in poglabljanja odnosa z Jezusom resnično blizu in jih nagovarja. Jutranja kratka adoracija, spoved in pogovor, molitev ob ognju, sveta maša v gozdu, kateheze …

Zanimivo je tudi, da Savio kamp obiskujejo pretežno fantje višjih razredov osnovne šole tisti, ki so zaključili 1. letnik srednje šole. Po tem se jih kar nekaj odloči, da svojo pot na kampu nadaljujejo kot animatorji, kar pomeni, da so večinoma udeleženci preteklih let. Na tak način bo Savio kamp živel tudi v prihodnje in navdihoval ministrante za svetost življenja, kakor jo je živel sv. Dominik Savio.

Gašper M. Otrin SDB

Morda vas zanima tudi